RSS
 

PIERŚ KURCZAKA W SEROWEJ PANIERCE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

03 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kotlet Dzisiaj danie według przepisu Karola Okrasy. Kotlety drobiowe w panierce, ale nie takiej tradycyjnej, tylko w trochę innym wydaniu. Wygląda fajnie, smakuje dobrze, polecam wszystkim, którzy uwielbiają kurczaka, tak jak ja. Mięsko podałam z pieczonymi ziemniaczkami podpatrzonymi w programie „Bosonoga Contessa”.

Składniki:

3 piersi z kurczaka, 3 jajka, ok. 30 g sera żółtego, ok. 40 g płatków owsianych,                    ok. 1/3 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, mąka

Piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przecinamy wzdłuż, żeby powstało 6 kotletów  o grubości mniej więcej 1,5 cm. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Przygotowujemy panierkę: do miseczki wbijamy jajka, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane (ja dodałam koperek zamiast pietruszki, bo mi się skończyła i otręby owsiane zamiast płatków). Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki panierki. Do osobnej miseczki wsypujemy mąkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Każdy kawałek mięsa obtaczamy najpierw w mące, następnie w panierce i kładziemy na patelnię. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niezbyt dużym ogniu. Następnie usmażone kotlety przed samym podaniem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 3-5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

ziemniaki: 3 duże ziemniaki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pół pęczka koperku

Danie podałam z ziemniakami pieczonymi, które widziałam jak przygotowywała Ina Garten w programie „Bosonoga Contessa”. Ziemniaki obrałam, umyłam i przekroiłam każdy wzdłóż na 6 ćwiartek (takich półksiężyców). Włożyłam do miski, skropiłam obficie oliwą z oliwek i dodałam przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie (zamiast ziół można dać rozmaryn, albo co kto lubi). Posiekałam drobno koperek i dodałam do ziemniaków, wymieszałam dokładnie, żeby ziemniaki się dobrze „obkleiły” przyprawami. Odstawiłam na chwilę, następnie przełożyłam na skropioną oliwą blachę i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. pół godziny. W trakcie pieczenia ziemniaczki trzeba odwrócić. 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×