RSS
 

QUESADILLA Z KURCZAKIEM

14 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf2789 Dzisiaj coś z kuchni meksykańskiej. Moje odkrycie ostatnich dni, a raczej odkrycie mojego męża. Inspiracją był przepis wygrzebany na „Kocham Gotować” Piotra Ogińskiego (trzymam za niego kciuki w Top Chef). W wydaniu mojego męża to danie to mistrzostwo świata. Idealne na ciepłą kolację, albo do przekąszenia na spotkaniu z przyjaciółmi, super też jako przystawka na młodzieżowej domowej imprezce.

Składniki:

1 pierś z kurczaka, sos barbecue, ser tarty mozzarella, 2 tortille,

Panierka: 100 g mąki, pieprz, chilli, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, bazylia, sól, przyprawa do potraw meksykańskich

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć najpierw wzdłuż na dwa płaty a następnie każdy płat na 4 podłużne paski. Kurczaka można jeszcze zamarynować w sosie tabasco z dodatkiem chilli tak na 2-3 godzinki w lodówce, ale niekoniecznie. Przygotować panierkę, czyli do mąki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka dokładnie obtoczyć w mące z przyprawami i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia. Kurczaka wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Na jednej połówce tortilli układamy kolejno: najpierw trochę tartego sera, następnie 4 kawałki kurczaka, potem polewamy dość obficie sosem barbecue i  jeszcze posypujemy serem i składamy tortillę na pół. Ja jeszcze dodałam ostatnio pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek, można dołożyć trochę kukurydzy konserwowej. Z drugą tortillą robimy to samo. I tak przygotowaną tortillę układamy na rozgrzanej suchej patelni i opiekamy z obydwu stron, aż ser ładnie się rozpuści. Kroimy w trójkąty i gotowe. Palce lizać…

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Siostry

    14 października 2013 o 22:17

    Przepiękne i przepyszne. Robimy podobne, wyśmienite jest także z prosciutto:).Pozdrawiamy serdecznie

     
  2. marticzku

    3 listopada 2013 o 23:03

    ja często używam salami i czerwonej papryki do tego super sprawa i bardzo sycące :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×