RSS
 

CIASTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI

16 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf1587 Dzisiaj coś w rodzaju „smaki mojego dzieciństwa”. Moja mama często robiła te ciastka, jak byłam dzieckiem i strasznie za nimi przepadałam. Potem o nich zapomniałam i nie robiłam całe wieki. Teraz przypomniały mi się i postanowiłam się nimi podzielić. Są pyszne i słodkie, w sam raz na deszczowe, ponure popołudnie.

Składniki:

2 szklanki cukru, pół kostki margaryny, 8 łyżek mleka, 4 łyżki kakao, 3 szklanki płatków owsianych, trochę bakalii (rodzynki, orzechy, pokrojone suszone morele, daktyle… – co kto lubi i co kto ma), ulubiony aromat

Zamiast płatków owsianych i bakalii można użyć musli z suszonymi owocami.

Cukier, margarynę, mleko i kakao włożyć do garnka i na wolnym ogniu zagotować do momentu, aż będą się robić pęcherzyki. Zdjąć z ognia i dodać płatki, bakalie i aromat. Moja mama dodawała czasem trochę wódki (oczywiście jak już byłam trochę starsza), ale ja z tego zrezygnowałam, bo mój małżonek nie znosi takich dodatków w ciastach i ciasteczkach.  Dokładnie wszystko wymieszać (masa będzie gęsta) i na pergaminie formować łyżką ciastka. Trzeba to robić dość sprawnie, bo masa szybko twardnieje. Zostawić do zastygnięcia, a potem zajadać się… Smacznego.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Ciastka, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Chrapka

    18 października 2013 o 09:39

    Wow, bez pieczenia! Zdrowe i smaczne ;) Czy można je przechowywać dłuższy czas w puszcze/słoiku?

     
    • Kasiawa

      18 października 2013 o 22:17

      U mnie zawsze te ciasteczka szybko znikały, więc nie miałam okazji tego sprawdzić :-)

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×