RSS
 

CZEKOLADOWE MUFFINY Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

29 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf2841 Te pyszne mocno czekoladowe muffiny zrobiłam na urodziny mojej córki, która jest bardzo bardzo wybredna, jeśli chodzi o ciasta. Sernika nie tknie, rodzynki w cieście to wróg numer jeden, ciasto z owocami owszem, ale nie z każdymi i nie w każdej postaci. Muszę się nieźle nagłówkować, żeby trafić z wypiekiem w jej serce. Dlatego na urodzinowym stole obok eleganckiego przekładanego ciasta stanęły te właśnie muffiny według przepisu Pawła Małeckiego – Mistrza Polski Cukierników. Córka była zachwycona, zresztą nie tylko ona. Całą tajemnicą smaku jest krem czekoladowo-orzechowy typu nutella, który tkwi w środku tych wspaniałych babeczek. Dzieci oszaleją na ich punkcie – i te małe, i te większe i te całkiem dorosłe dzieci też :-)  

Składniki:

3oo g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 160 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 40 g kakao, 100 g czekolady deserowej lub mlecznej, 250 ml mleka, 125 g roztopionego masła, 2 jajka, 1 opakowanie kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella, do dekoracji orzechy włoskie i pałeczki waflowe

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę. Ciągle ubijając dolewać stopniowo roztopione masło. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając dolewać stopniowo mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i wymieszać. Foremki do muffinek napełnić masą do 3/4 wysokości (foremki uprzednio wysmarować masłem i wysypać mąką lub pokruszonymi biszkoptami, ja mam foremki silikonowe, więc tę czynność mogłam pominąć). Muffiny piec ok. 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z foremek. Worek cukierniczy napełnić masą czekoladowo-orzechową i za pomocą końcówki do szprycowania wypełnić muffiny kremem a następnie końcówką w kształcie gwiazdki udekorować wierzch  babeczek kremem. Ozdobić orzechami i pałeczkami waflowymi. Ja kupiłam krem czekoladowo-orzechowy w Lidlu, w takim plastikowym kubku, bo wydaje mi się, że oryginalna nutella jest nieco za rzadka i mogłaby się rozpłynąć na muffinach, ale można wypróbować inne kremy. 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Czekoladowe, Muffiny, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Chrapka

    30 października 2013 o 11:25

    Hah, antyrodzynkowi górą :D muffiny z kremem a’la Nutella to znakomity pomysł i nie dziwię się, że i córka i goście byli zadowoleni ;) Musiało być pysznie!

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×