RSS
 

SŁONECZNA ZUPA – KREM Z DYNI

30 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf2957 Dynia na dobre zawładnęła moją kuchnią. Jak na osobę, która nigdy z dynią nie miała do czynienia i obchodziła ją szerokim łukiem, jestem nią mile zaskoczona. Przyznaję – polubiłam ten smak. Dziś na obiad była pyszna zupa-krem z dyni przyprawiona dużą ilością curry i do tego boskie czosnkowe grzaneczki… I ten kolor, jak gorące, letnie słońce. Mniammmm.

Składniki:

1 kg dyni, 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 2 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 1 łyżka curry, 1 litr rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, chilli, garść łuskanych pestek dyni

Grzanki: kilka kromek z bagietki, oliwa z oliwek, ząbek czosnku

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Ziemniaki obrać. Dynię i ziemniaki  pokroić w kostkę i dodać do cebuli, posypać curry i smażyć razem około 5 minut. Następnie wlać rosół i gotować około 30 minut. Zmiksować, doprawić solą, pieprzem i odrobiną chilli. Zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i podawać z grzankami (kromki bagietki skropić oliwą z oliwek i przyrumienić na patelni a następnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku).                                                                                                                            Ja użyłam pestek słonecznika, bo pestki z dyni, które sobie przygotowałam na talerzyku ktoś mi zjadł :-)

 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii 5. Zupy, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Me

    30 października 2013 o 19:59

    A na zdjęciach jest słonecznik zamiast pestek dyni :P

     
    • Kasiawa

      30 października 2013 o 20:20

      Zgadza się, bo tak jak napisałam na końcu postu, pestki dyni zostały zeżarte :-) :-) :-)

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×