RSS
 

POMARAŃCZOWE MUFFINY Z MIGDAŁAMI

03 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

muffiny_0 Pogoda tej jesieni długo nas rozpieszczała, niestety nadeszły te gorsze, deszczowe dni, takie jak dziś. Gdy za oknem szaro i ponuro, nic tak nie poprawia nastroju, jak pyszne, mięciutkie i aromatyczne muffiny z pomarańczową nutą. Podczas pieczenia w całym domu roznosi się cudowny zapach pomarańczy, kojarzący się ze świętami i choinką. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella gryzie”, ale ja dodałam jeszcze migdały i udekorowałam kremem. Wyglądają przez to bardziej wykwintnie a po ugryzieniu wyczuwa się kawałki pysznych migdałów zatopionych w pomarańczowej chmurce. Po prostu smak raju…

Moje muffiny biorą udział w konkursie „Kreatywne babki”. Będę bardzo wdzięczna za każdy oddany na mnie głos, a głosować można tutaj.

Składniki na muffiny:

75 g masła, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru, skórka z 1 pomarańczy, 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 100 ml mleka, 1 jajko, 60 g posiekanych migdałów

Krem: 250 g sera mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 20 g cukru pudru, ekstrakt lub aromat waniliowy

Do dekoracji: plasterki pomarańczy, płatki migdałowe

 

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Rozpuścić masło, ostudzić. Umyć pomarańczę, sparzyć skórkę i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: skórkę z pomarańczy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu wymieszać płynne składniki: najpierw sok i mleko z jajkiem, na końcu przestudzone masło. Płynne składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać widelcem. Nie należy mieszać zbyt długo. Na sam koniec dodać posiekane migdały i lekko wymieszać.  Ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia.

Przygotować krem: wszystkie składniki kremu włożyć do miski i miksować przez chwilę (nie miksować zbyt długo). Przed udekorowaniem muffinek warto włożyć krem na kilkanaście minut do lodówki. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i udekorować muffinki, ozdobić plasterkiem pomarańczy i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Muffiny, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×