RSS
 

WŁOSKI PRZYSMAK – TIRAMISU

08 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3104 Włosi słyną nie tylko z najlepszej pizzy, spagetti, czy lasagne, ale również mają wspaniały deser. Tiramisu to najlepszy sposób na poprawę nastroju, na chandrę, na wszelkie smutki. Wystarczy zanurzyć łyżeczkę w tym smakowitym kremie i wszelkie troski odpływają w dal. Gdy pierwszy raz spróbowałam tego włoskiego przysmaku, wiedziałam, że bez niego nie będę mogła żyć. Uwielbiam go…

Składniki:

3 jajka, 3 łyżki cukru, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii, niecałe opakowanie okrągłych biszkoptów, szklanka mocnej kawy espresso, 2 łyżki likieru Amaretto

Zaparzyć kawę, ostudzić. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, dodać serek mascarpone i ekstrakt z wanilii, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać. Kawę wymieszać z Amaretto. Biszkopty zanurzać w kawie na kilka sekund i układać na spodzie pucharków, na biszkopty wyłożyć część kremu, następnie znowu nasączone kawą biszkopty i znowu warstwa kremu. Wierzch posypać kakao i wsawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Z przepisu wychodzą 4 pucharki.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~candy (The taste of sweet)

    8 listopada 2013 o 19:52

    Uwielbiam tiramisu! Ale ja robię w wersji bez jajek, bo nie mam przekonania do surowych ;) Tak czy siak, tiramisu to świetny deser :D

     
  2. ~Baker

    8 listopada 2013 o 21:04

    Ostatnio próbowałam zrobić tiramisu, tyle że bez likieru Amaretto. Zastąpiłam go zwykłym kakałkiem :). Wyszło całkiem niezłe. Na pewno nie smakowało tak jak z likierem al można dodać je w zamian za niego ;)

     
  3. Chrapka

    12 listopada 2013 o 23:47

    Tiramisu… niezwykłe połączenie smaków, które chyba nigdy się nie znudzi. Ostatnio odkrywałam smak serka mascarpone i sam w sobie mnie nie zachwycił… ot, śmietana w formie serka. No, ale tiramisu bez niego raczej się nie obejdzie ;)
    Wygląda pysznie!

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×