RSS
 

PLACKI PO ZBÓJNICKU

09 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3125 Placki po zbójnicku, po węgiersku, po cygańsku czy też jadło drwala. Jadłam to danie wielokrotnie pod różnymi nazwami w różnych miejscach. Najbardziej utkwił mi w pamięci placek, który miałam okazję jeść w jednej z knajpek w Sarbinowie nad morzem. Miał cudowny, niepowtarzalny smak. Najlepszy jednak jest ten domowy, zrobiony samodzielnie. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji placka po zbójnicku – ta nazwa zdecydowanie mi najbardziej odpowiada.

Składniki na placki: 4 duże ziemniaki, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia, śmietana, posiekany szczypiorek

Gulasz: 500 g mięsa wołowego, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 średnie ogórki konserwowe, sól, pieprz, rozmaryn, 1 łyżeczka papryka mielona, 1 łyżka masła, 1-2 łyżki mąki

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozmaryn i mieloną paprykę, dodać mięso i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dolać wodę, żeby zakryło mięso i dusić do miękkości. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę, ogórki konserwowe również pokroić w kostkę. Pod koniec duszenia do mięsa dodać paprykę i jeszcze chwilę dusić, żeby papryka zmiękła a na końcu dodać ogórki konserwowe. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do gulaszu, żeby zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować placki: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki (na całą patelnię) do zrumienienia z obu stron. Wyłożyc na talerz, na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka. Na wierzchu zrobić kleks ze śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii 6. Obiady, PRZEPISY KULINARNE, Ziemniaki

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Młoda mama gotuje...

    9 listopada 2013 o 19:19

    Uwielbiam !!!

     
  2. ~Dorota

    12 listopada 2013 o 14:14

    Uwielbiam takie dania! :)

     
  3. krzyżyk

    15 września 2014 o 19:54

    Nie ma to jak placki ziemniaczane:) Mniam:)

     
  4. ~Monika

    2 września 2015 o 14:28

    Hej, ile Ci wyszło placków z tej ilości ziemniaków i innych składników? :)

     
    • Kasiawa

      4 września 2015 o 10:29

      Z takiej ilości wychodzą dwie większe porcje. Wystarczy też dla 3 osób, jeżeli porcje będą nieco skromniejsze.

       
  5. ~Kasia

    8 grudnia 2015 o 10:59

    uwielbiam! :) tylko ogórki mi tu jakoś nie pasują.. wiem że w niektórych regionach tak to właśnie przygotowują (np. na Mazurach jadłam z ogórkami), ale ja się nie mogę do nich przekonać.

     
  6. ~Tomasz

    7 stycznia 2016 o 22:45

    Placki po zbójnicku to nie to samo co placki po węgiersku proszę ludzi nie wprowadzać w błą.

     
  7. ~Paweł

    2 września 2016 o 09:09

    Robiłem. Wspaniałe

     
  8. ~thomas

    30 września 2016 o 18:16

    Poczytałem kilka przepisów z Google i wybrałem twój bo jest prosty i konkretny. Ja dodam jeszcze pieczarki ( obrane i bez nóżek, na YouTube widziałem jak ludzie dają nie obrane i z nóżkami ) zamiast mięsa wołowego dam wieprzowinę.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×