RSS
 

CZOSNKOWY KURCZAK WEDŁUG GOKA

15 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3221 Kolejne chińskie danie, które mnie osobiście zachwyciło niepowtarzalnym smakiem a jednocześnie prostotą. Danie szybkie i naprawdę pyszne i aromatyczne. Przepis pochodzi ze świeżutkiej książki „Kuchnia chińska według Goka”, której niestety nie mam, ale chętnie bym przygarnęła. Kuchnia chińska i Gok Wan to dla mnie połączenie idealne, bo chińskie potrawy uwielbiam a Gok Wan to fajny gość, którego podziwiam za to, że pomagał kobietom, które uważały się za nieatrakcyjne, uwierzyć w siebie i wydobyć ich piękno. Udowodnił, że każda kobieta ma w sobie coś wyjątkowego i również te bardziej puszyste panie są piękne, nawet bez ubrania. Ten brytyjski stylista i projektant mody, którego ojciec Chińczyk był właścicielem restauracji, nie miał wcale lekkiego życia. Przez wiele lat borykał się ze sporą nadwagą, która w połączeniu z odmienną orientacją seksualną i egzotycznym wyglądem mocno utrudniała mu życie wśród równieśników. Ale udowodnił, że jeżeli bardzo się czegoś chce, to można to osiągnąć. Dla mnie tacy ludzie są godni naśladowania.

Składniki:

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, 4 udka kurczaka, olej arachidowy do smażenia, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (w oryginalnym przepisie nie ma imbiru, ale wg mnie nadaje on potrawie ciekawego, lekko cytrynowego posmaku), 3 dymki, 2 łyżki wytrawnego sherry lub wina ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta cukru

Z udek kurczaka zdejmujemy skórę i pozbawiamy kości a mięso kroimy na kawałki „na jeden kęs”. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w plasterki, dymkę kroimy w pałeczki. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do miski i mieszamy ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Do mąki wrzucamy kawałki kurczaka i dokladnie obtaczamy, otrzepujemy z nadmiaru mąki. W woku lub na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i na gorący wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy 3-4 minuty aż mięsko się przyrumieni i będzie lekko chrupiące z zewnątrz, ale nie surowe w środku. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Patelnię myjemy, rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący wrzucamy czosnek, imbir i dymkę, podsmażamy około 1 minutę, aż czosnek się zeszkli i zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy wino , sos sojowy,  szczyptę pieprzu i cukru, zagotowujemy. Następnie wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Młoda mama gotuje...

    16 listopada 2013 o 18:02

    Potrawy chińskie często „odstraszają” mnie ilością różnorodnych składników, które niekoniecznie każda polska gospodyni domowa posiada w kuchni. W Twoim przepisie nie ma nadmiaru składników, co bardzo mnie zachęca do wypróbowania tego dania, ponieważ kuchnia chińska jest jedną z moich ulubionych :)

     
  2. Basia

    9 kwietnia 2014 o 16:21

    Już wiem co jutro ugotuję na obiad ;)

     
  3. ~betina

    12 stycznia 2015 o 19:49

    Następna potrawa chińska godna uwagi…..pyszności
    http://bit.ly/pakietmedyczny

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×