RSS
 

ARABSKIE CIASTO MIODOWE

23 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś przenosimy się do baśni tysiąca i jednej nocy. Wyobraźcie sobie orientalne kolory i bazarowy zgiełk Stambułu, strzeliste minarety i kopuły meczetów w Kairze, wreszcie labirynt wąskich, urokliwych uliczek Marrakeszu, gdzie sprzedawcy zachęcają do kupna barwnych dywanów, kaszmirowych chust, złotej biżuterii, miedzianych naczyń i innych orientalnych bibelotów. Przenieśmy się na arabski targ, czyli suk, gdzie stragany uginają się od egzotycznych owoców, aromatycznych przypraw, wonnych olejków, niezliczonych gatunków nasion i orzechów a w powietrzu unosi się bajeczny zapach kadzidła pomieszany z intensywnym aromatem korzennych przypraw. Jeżeli chcecie poczuć ten baśniowy klimat i atmosferę Orientu, to musicie spróbować tego niezwykłego ciasta, w którym aromat cynamonu idealnie łączy się z zapachem pomarańczy a migdały zatopione w złocistym miodowym karmelu kuszą słodyczą.

Składniki:

Ciasto: 75 g margaryny, 125 g cukru, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 150 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Obłożenie: 100 g margaryny, 80 g cukru, 80 g miodu, 2 łyżki śmietany, 150 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych, 1,5 łyżeczki cynamonu, skórka starta z połowy pomarańczy

Przygotować ciasto ucierane: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu śmietanę. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 12-15 minut.

W międzyczasie przygotować obłożenie: w garnuszku zagotować margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, migdałami, cynamonem i skórką pomarańczową i gotować chwilę cały czas mieszając. Polewę wylać na podpieczone ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez kolejne 15-20 minut.

 


The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~magma

    24 listopada 2013 o 00:49

    wygląda smacznie, ciekawy przepis:)

     
  2. ~pyszne ciasta

    24 listopada 2013 o 09:28

    twoje ciacho wygląda imponująco!
    polecam też ciasto miodowo-orzechowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-orzechowo-miodowe.html

    pozdrawiam!

     
  3. ~dana

    24 listopada 2013 o 11:39

    zamiast margaryny KONIECZNIE użyjcie MASŁA

     
    • Kasiawa

      24 listopada 2013 o 12:38

      Może być i masło. Chociaż jak dla mnie to niekoniecznie. Masło, które oferują sklepy, czasami niewiele ma z masłem wspólnego, chyba że ktoś ma krowę i sam sobie to masło zrobi. Ja nie jestem jakąś fanatyczką zdrowej żywności. Ale to jest tylko moje zdanie :-)

       
  4. ~tss

    24 listopada 2013 o 11:40

    Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz – masło lepsze – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  5. ~zakateksmakosza

    24 listopada 2013 o 12:59

    wygląda smakowicie :) zapraszam do mnie :)

     
  6. ~Ola

    24 listopada 2013 o 13:12

    Uwielbiam takie smakołyki :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
  7. ~fagge

    24 listopada 2013 o 14:14

    Dziękuję ślicznie za przepis:*
    A od siebie polecam ciasto snickers:) http://kuchnianatki.blogspot.com/search/label/CIASTO%20SNICKERS

     
  8. ~candy (The taste of sweet)

    24 listopada 2013 o 14:36

    Mmm… zapachniało Orientem :) Ja dałam się całkowicie wciągnąć Twojej opowieści i takie ciasto na pewno wkrótce zrobię. Pozdrawiam! ;)

     
  9. ~Iza, http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/

    24 listopada 2013 o 15:08

    Proste, a jakże musi być smaczne :) Proponuję do ciastka rozgrzewające i równie aromatyczne napoje. http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/category/napoje/ Pozdrawiam, Iza

     
    • Kasiawa

      24 listopada 2013 o 17:12

      Izo, Twój grzaniec cytrusowy jest na mojej liście „koniecznie do zrobienia” :-) Dzięki i pozdrawiam.

       
  10. ~maja

    24 listopada 2013 o 16:28

    To ciasto musi być pyszne (połączenie miodu i pomarańczy…mniam). Zapraszam też na: http://kuchniaidom.pl/ciasto-cynamonowo-imbirowe/

     
  11. Kasiawa

    24 listopada 2013 o 17:20

    Bardzo dziękuję za komentarze :-)

     
  12. ~Jagu

    24 listopada 2013 o 17:43

    Prawie identyczne składniki zawiera portugalskie ciasto bożonarodzeniowe czyli Tarta amendoa Jest naprawdę pyszne

     
  13. ~Ulubione przepisy barbary

    24 listopada 2013 o 19:42

    Wygląda pysznie, i mam podejrzenia, że tak tez smakuje:-)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na małe co nieco:-)

     
  14. ~Bunia

    24 listopada 2013 o 19:51

    Bardzo ciekawy przepis a wygląd tego ciasta jest niezwykle zachęcający :) Zapraszam też do mnie na http://www.zainspirowanaaa.blog.interia.pl

     
  15. ~Gość

    24 listopada 2013 o 20:09

    Extra ciasto.
    Polecam też batoniki
    http://inews.com.pl/WordPress3/batoniki-z-orzechami

     
  16. ~Na zdrowie

    25 listopada 2013 o 05:50

    Lubię ciasta z cynamonem, dla jego smaku.
    Ale trzeba też wiedzieć o innych zaletach cynamonu.

     
  17. ~Karkonosze

    25 listopada 2013 o 09:39

    Ciasto z nutką orientu, muszę spróbować. :)

     
  18. ~Kopalnia Smaku

    25 listopada 2013 o 22:14

    Miodowe ciasto jesienną porą to idealny duet :). Na jesienno-zimowe wędrówki proponuję spróbować flapjacka:
    http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/14-100004-flapjack.html

     
  19. ~jula

    28 listopada 2013 o 21:24

    pysznie brzmi! ;)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×