RSS
 

DOSKONAŁA PIZZA DOMOWA

29 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3518 Dziś wyruszamy do Neapolu, pachnącego świeżymi pomidorami i bazylią, słynącego z doskonałej mozarelli i wyśmienitych win, gdzie dominuje smak pizzy, spagetti i frutti di mare. Neapol, leżący u stóp Wezuwiusza uważany jest za ojczyznę pizzy. Któż z nas nie kocha pizzy ? Przyznaję, że ja uwielbiam. Najbardziej lubię tę na grubym, pulchnym cieście z mozarellą ukrytą w cieście dookoła pizzy. Z mnóstwem dodatków. I taka właśnie jest pizza, którą wyczarował dziś mój mąż. Idealna na andrzejkowy wieczór spędzony w gronie znajomych, przyjaciół, czy rodziny. Sycąca i bardzo smaczna. O niebo lepsza niż pizza z najlepszej nawet pizzerii, więc zamiast zamawiać lepiej zróbcie sami a nie pożałujecie. Polecam.

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 60 g świeżych drożdży, 6 łyżeczek oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka przegotowanej leko ciepłej wody lub mleka (albo pół na pół wody i mleka)

Dodatki wg uznania: u mnie był tarty żółty ser, szynka, kiełbaska przysmażona na patelni, pieczarki podsmażone, pomidor, papryka, ananas, bazylia, zioła prowansalskie

Sos do posmarowania ciasta – na mojej pizzy był sos barbecue, ale oczywiście można użyć innego, np. pomidorowego albo keczupu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy olej, dodajemy sól i cukier i wyrabiamy ciasto dolewając wodę lub mleko. Początkowo możemy użyć do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, potem ciasto wyrabiamy rękoma, aż będzie miękkie i gładkie. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50-60 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy, po czym na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy do wielkości blaszki, na której będzie pieczona. Można też ciasto ponaciągać palcami bezpośrednio na blaszce posypanej mąką (jest wtedy mniej sprzątania :-)). Ja użyłam blachy kwadratowej o boku ok. 35 cm. Małżonek ponaciągał ciasto nieco poza blachę, na brzegach rozłożył starty ser mozarella i zawinął nadmiar ciasta do środka tworząc w ten sposób dookoła tunelik, z którego po upieczeniu wydobywa się super ciagnący się ser. Ciasto smarujemy sosem i układamy dodatki według uznania. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (pilnujemy, żeby się nie przypaliła).

A oto pizza przed upieczeniem i po upieczeniu: dscf3512

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza, http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/

    4 grudnia 2013 o 22:05

    Uwielbiam pizzę. Mniam. U mnie niedawno w wiejskim klimacie :) Pozdrawiam, Iza
    http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/02/pizza-po-wiejsku/

     
  2. ~elly

    9 marca 2014 o 19:57

    Prawdziwa Włoska pizza. Wygląda świetnie.

     
  3. ~flavors

    12 marca 2014 o 19:58

    Masz bardzo interesujący blog :) Postanowiłam nominować Cię do zabawy Liebster Blog Award, zapraszam :)
    http://flavors.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/

     
  4. ~goodpizza

    17 lipca 2015 o 15:47

    wolę trochę cieńsze ciasto…ale pizza zawsze jest dobra :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×