RSS
 

JABŁKOWE MUFFINY Z KRUSZONKĄ

01 gru
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3262 Muffiny pokochałam od pierwszego ugryzienia. Są rewelacyjne kiedy nie mamy zbyt dużo czasu, bo robi się je błyskawicznie. Poza tym można je robić w przeróżnych kombinacjach smakowych i na słodko i na słono, więc każdy znajdzie coś dla siebie. A najważniejsze, że w każdej wersji są bardzo, bardzo smaczne. Dziś proponuję muffiny z kawałkami jabłek, pachnące cynamonem z chrupiącą kruszonką, która po upieczeniu tworzy apetyczną słodką skorupkę.

Składniki:

250 g mąki, 130 g cukru, 200 ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

Na kruszonkę: czubata łyżka masła, 2 łyżki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu

W jednym naczyniu połączyć suche składniki na muffiny, w drugim mokre składniki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać jabłka, wymieszać. Foremki na muffiny wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i połączyć ugniatając, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać muffiny i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec ok. 2o-25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.


The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Muffiny, PRZEPISY KULINARNE, Z owocami

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×