RSS
 

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

11 gru
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf3693 Dziś obiecany przepis na świąteczne pierniczki. Z tego przepisu korzystam już od kilku lat, więc jest sprawdzony i jestem z niego bardzo zadowolona. Pierniki nie nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, wymagają „leżakowania” w szczelnie zamkniętym pojemniku przez co najmniej 2 tygodnie. Pieczenie pierniczków to dla mnie sygnał, że do Świąt pozostało już naprawdę niewiele czasu. Największą frajdą jest dekorowanie, razem z córką uruchamiamy wtedy wodze fantazji a efekt możecie zobaczyć na zdjęciach.

Składniki: 1/2 kg mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag miodu naturalnego, 1 jajko, 1/2 kostki margaryny, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao

Lukier: 1 białko, 1 szklanka i 2-3 łyżki cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny

Margarynę z miodem roztopić w rondelku, ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier puder, sodę i kakao. Dodać ostudzony miód z margaryną, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto, aby było lśniące. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 0,5 cm. Ja dzielę sobie ciasto na dwie części, bo wychodzi go dosyć dużo, jedną część wkładam do lodówki, a nad drugą pracuję. Po rozwałkowaniu wykrawać pierniczki foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Pierniki po ostudzeniu zdjąć z blachy. Można je dekorować od razu, albo dopiero po „leżakowaniu”. Ja robię to od razu.                                     Biały lukier przygotowujemy ucierając białko z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeżeli chcemy uzyskać różowy lukier to dodajemy kilka kropel soku z buraka (buraka ścieram na tarce na najdrobniejszych oczkach, przekładam na sitko i wyciskam sok do miseczki).                                                                                                                             Pierniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie, po tym czasie są mięciutkie i pyszne. Ja część pierników smaruję marmoladą i przykrywam drugim piernikiem, więc jeżeli mają być przekładane, to trzeba to zrobić przed włożeniem ich do pojemnika. Kilka dni przed Świętami warto zajrzeć do pierników i sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie. Jeżeli nie, to można włożyć do pojemnika z piernikami pokrojone na ćwiartki jabłko, które sprawi, że ciasteczka nabiorą wilgoci i szybciej zmiękną, tylko uważajcie, żeby z kolei nie zrobiły się zbyt mokre.


The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×