RSS
 

Drożdżówki z makiem

19 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Drożdżówki z makiem Zapraszam Was dzisiaj na pyszniutkie drożdżówki z makiem, lepsze niż z najlepszej cukierni. Najsmaczniejsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Doskonałe jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Mak można zastąpić oczywiście innym nadzieniem na przykład dżemem. 

Składniki:

75 g masła, 250 ml mleka, 12 g suchych drożdży, szczypta soli, 70 g cukru, 50 dag mąki pszennej

Nadzienie: 200 g maku mielonego, 80 g cukru, 80 g bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej), 1 łyżka miodu, olejek migdałowy, szczypta cynamonu, 2 łyżki masła

jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek

Masło roztopić, dodać mleko, lekko podgrzać, żeby było letnie (nie gorące!). Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić objętość).

W międzyczasie przygotować nadzienie: mak, cukier, miód i masło włożyć do garnka zalać niewielką ilością wrzącej wody (tyle, żeby mak zrobił się wilgotny), chwilkę pogotować, odstawić z ognia, dodać bakalie, olejek i cynamon, wymieszać i odstawić, żeby przestygło.

Ciasto po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30×50 cm. Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście, zwinąć w roladę i pokroić na ok.    3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Drewnianą łyżką lub pałeczką chińską nacisnąć każdą drożdżówkę wzdłuż środka, żeby boki uniosły się do góry. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Kiedy drożdżówki podrosną, posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Ostudzić na kratce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bułki, Drożdżowe, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~flavors

    20 lutego 2014 o 16:55

    Często kupuję takie drożdżówki w cukierni, bo je uwielbiam! Twoje mają nawet idealny kształ, tylko są bardziej rumiane, muszą być przepyszne!

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×