RSS
 

KARPATKA

02 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

dscf4406 Jestem amatorem wszelkiego rodzaju wypieków, ale karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Zawsze jednak korzystałam z gotowych mieszanek, dziś pokusiłam się o zrobienie karpatki samodzielnie bez gotowych półproduktów i wiem, że już nigdy nie kupię „gotowca”. To jest najlepsza karpatka jaką do tej pory jadłam. Ciasto parzone cudownie wyrosło tworząc pofałdowane góry i doliny, przypominające skąpane w słońcu górskie szczyty, a budyniowy krem z waniliową nutą jest idealny. Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

Ciasto parzone: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, o,5 kostki masła lub margaryny (125 g), 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień  i wsypać całą mąkę energicznie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gęstej masy. Ciasto powinno być jednolite i odchodzić od garnka. Masę odstawić do przestygnięcia. Lekko ciepłe ciasto miksować dodając po jednym jajku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gotową masę podzielić na dwie części. Prostokątną formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Jedną część ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec na złoty kolor ok. 30 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem: 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 laska wanilii, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka

Do 1 szklanki mleka dodać mąki, cukier waniliowy i żółtka i dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wydobyć ziarenka. Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę, zagotować. Gdy się zagotuje, laskę wanilii wyjąć i wlać mleko wymieszane z żółtkami i mąką, mieszając aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty, zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem, przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Ciasto parzone

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii Parzone, Przekładane, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~eli gotowanie

    2 marca 2014 o 11:13

    Uwielbiam karpatki : )) Dziękuje za udział w mojej aukcji. Pozdrawiam :))

     
  2. ~Iza, Apetyt na Ogród

    3 marca 2014 o 21:27

    Od dawna mam ochotę na podobne ciastko z kremem. Na razie tylko popatrzyłam sobie na Twoje. Pychotka. :)

     
  3. ~Bizu Wizu

    6 marca 2014 o 07:15

    Kiedyś nie lubiłam karpatek, ale jak się rozsmakowałam tak jem jak mam tylko okazję :) Muszę wypróbować Twój przepis może będzie jeszcze lepsza niż zawsze ;D

     
    • Kasiawa

      6 marca 2014 o 18:30

      Zapewniam, że jest pyszna :-) Pozdrawiam.

       
  4. ~candy (The taste of sweet)

    6 marca 2014 o 18:52

    Lubię karpatki :) Twoja prezentuje się znakomicie ;)

     
  5. ~Agnieszka

    23 sierpnia 2014 o 13:42

    Wygląda przesmacznie i ta kawka obok karpatki też !

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×