RSS
 

Drożdżówki z cynamonem i rodzynkami lub z czekoladowym nadzieniem

12 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Drożdżówki z cynamonem i rodzynkami lub czekoladowym nadzieniem Znowu zachciało mi się drożdżówek. Zamarzyły mi się takie ślimaczki pachnące cynamonem, ze słodkimi rodzynkami ukrytymi w środku. Podobne drożdżówki bywały w pobliskiej cukierni, ale już dawno ich nie widziałam. A ponieważ moja córka nie jada rodzynek, to połowę zrobiłam z nadzieniem czekoladowym. Wyszły bardzo smaczne i niezwykle puszyste, chciałoby się je jeść codziennie. Takie drożdżówki są niezastąpione na podwieczorek a także na słodkie śniadanko ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Polecam.

Składniki:
1 łyżka cukru, 50 ml ciepłej wody, 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant, 200 ml mleka, 1 łyżka śmietany, 100 g masła, 500 g mąki, 120 g cukru, 1/2 łyżeczki soli

Ponadto:
3 łyżki roztopionego masła, 3 łyżki brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, 100 g rodzynek, 1 jajko

Nadzienie czekoladowe:                                                                                                              30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 białko, aromat pomarańczowy 

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i ciepłą wodą i odstawić na ok. 10 minut, żeby się spieniły. W międzyczasie w garnuszku rozpuścić masło z mlekiem i śmietaną, ostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie połączyć ze spienionymi drożdżami. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Do suchych składników dodać mokre, połączyć i wyrobić elastyczne ciasto, można za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto przykryć szczelnie folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie czekoladowe: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao, dodać białko i mąkę ziemniaczaną, zmiksować lub utrzeć na gładki krem.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na posypanym lekko mąką blacie. Jedną część ciasta posmarować roztopionym i ostudzonym masłem, posypać brązowym cukrem, cynamonem i rodzynkami, na drugiej części rozsmarować czekoladowy krem. Obydwie części ciasta zwinąć w roladę i pokroić na plastry grubości ok. 4 cm. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach i odstawić do napuszenia na ok. 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor ok. 20 - 25 minut. 
The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bułki, Drożdżowe, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×