RSS
 

Jasny chleb na żytnim zakwasie – jak z najlepszej piekarni

26 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mam dzisiaj dla Was pyszny i pachnący chlebek. Ma fajną chrupiącą skórkę i smaczny miąższ, lekko wilgotny, jednak nie za bardzo, ale też nie suchy, taki w sam raz. Wygląda pięknie, jak z najlepszej piekarni, ale smakuje dużo, dużo lepiej. Lecz o zaletach domowego pieczywa już chyba nikogo nie muszę przekonywać. Dokarmiajcie więc swoje zakwasy i do roboty :-)

Zaczyn: 5 łyżek mąki pszennej, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki zakwasu żytniego

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 12-14 godzin w temperaturze pokojowej

Ciasto właściwe: zaczyn, 400 g mąki pszennej, 50 g mąki żytniej, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki ciasta oprócz soli wymieszać, wyrobić ciasto mikserem do połączenia składników, przykryć i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie do ciasta dodać sól rozpuszczoną w łyżeczce wody i wyrabiać jeszcze mikserem przez ok. 2-3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia łącznie na 2,5 godziny. W trakcie wyrastania dwukrotnie odgazować, czyli wyłożyć na posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy jak kartkę (pierwszy raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach i po drugim odgazowaniu odstawić jeszcze na 50 minut, czyli łącznie 2,5 godziny). Po tym czasie uformować bochenek, włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką posypaną mąką i odstawić na ok. 2-2,5 godziny w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu bochenek delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć dosyć głęboko żyletką lub ostrym nożem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza, Apetyt na Ogród

    15 kwietnia 2014 o 21:03

    Pięknie wygląda ten chlebek. Dużo z nim pracy, ale skuszę się bo zachęca mnie swoim wyglądem i czuję już jego zapach. :)

     
    • Kasiawa

      15 kwietnia 2014 o 21:19

      Pracy może sporo, ale warto, bo smak i zapach pieczonego chleba wynagrodzi każdy wysiłek :-) Pozdrawiam :-)

       
  2. ~Jo

    7 października 2017 o 19:33

    witam,

    chlebek przepyszny juz dwa razy pieklam. Pytanie – czy mozna go upiec w formach keksowkach? Jesli tak to czy temperatura i czas pieczenia pozostaje bez zmian?

    pozdrawiam
    Jo

     
    • Kasiawa

      10 października 2017 o 18:43

      Akurat tego chleba nie piekłam w keksówce, ale myślę, że spokojnie można spróbować, aczkolwiek ten chlebek znakomicie trzyma formę i najlepiej smakuje jako tradycyjny bochenek ;-)

       
      • ~Jo

        12 października 2017 o 21:10

        Tak, jest przepyszny – wlasnie taki smak chlebka szukalam – ‚sentyment smakowy’ z dziecinstwa :)

        dziekuje za ten przespis :) – ulubiony naszejj rodzinki :)

        dzis upieklam tez inny chlebek z Pani przepisu (Szybki chleb pszenno-żytni) i musze przyznac ze rowniez przepyszny – z mala modyfikacja bo akurat nie mialam pod reka miodu, wiec dodalam syrop z agawy – palce lizac.

        goraco polecam :)

        pozdrawiam,
        Jo

         
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×