RSS
 

TORT CAPPUCCINO z białą czekoladą

30 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tort cappuccino z białą czekoladą Są dania i wypieki, w które wkłada się szczególnie wiele serca i miłości. Takim wypiekiem jest mój dzisiejszy tort przygotowany dla szczególnej osoby – dla mojego męża. Okazją były urodziny, na które chciałam go zaskoczyć czymś wyjątkowym i chyba mi się udało. Specjalistką od tortów nie jestem, więc tym bardziej byłam dumna z efektu. O smaku powiem tylko tyle, że jest wyśmienity. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.

Składniki na biszkopt:

5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%, 210 g białej czekolady, 2 saszetki cappuccino w proszku każda o wadze 22 g

Poncz:

1/2 szklanki mocnej kawy espresso, 1 czubata łyżeczka cukru, 50 ml alkoholu

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do ubitych jajek wsypać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko samo dno, nie smarować boków. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, i upuścić je w formie na podłogę z wysokości około 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie, jego wysokość pozostanie taka jak po upieczeniu. Odstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika i zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Czekoladę posiekać na kawałki. Do garnka wlać śmietanę, dodać czekoladę i cappuccino i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h). Przed przygotowaniem tortu masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem jak bitą śmietanę do momentu powstania gęstego kremu.

Składniki ponczu wymieszać i ostudzić. Odłożyć ok. 1 szklanki kremu cappuccino do dekoracji. Pierwszy blat biszkoptu nawilżyć ponczem, posmarować połową pozostałego kremu, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim blatem ciasta, nawilżyć, posmarować drugą połową kremu, na wierzch położyć ostatni blat biszkoptowy, nawilżyć ponczem.  Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem. Boki można obsypać płatkami migdałowymi, dowolnie udekorować.  Schłodzić i przechowywać w lodówce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~flavors

    30 marca 2014 o 16:40

    Jaki ładny torcik!

     
  2. ~gin

    31 marca 2014 o 13:30

    Wygląda wspaniale :)
    Najlepsze życzenia dla jubilata :)

     
    • Kasiawa

      31 marca 2014 o 16:35

      Dziękuję za miłe słowa. Życzenia oczywiście przekażę. Pozdrawiam słonecznie :-)

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×