RSS
 

Ciasto Rafaello

16 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czy są tu amatorzy kokosowych smakołyków ? Jeżeli tak, to mam dla Was pyszną propozycję na wspaniałe ciasto z dużą ilością kokosu i z nutką śmietankowego likieru, który nadaje temu deserowi niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przysmak  składający się z puszystego kokosowego kremu, którym przełożone są warstwy herbatników po prostu rozpływa się w ustach. Przepis znalazła w necie moja córka, w oryginale w przepisie był adwokat,  ja zamieniłam go na mój ulubiony likier śmietankowy z dodatkiem szkockiej whisky i nieco zmieniłam proporcje składników. Szczerze mówiąc trochę sceptycznie podchodziłam do tego ciasta, jak do każdego deseru, nie wymagającego pieczenia. Nie wierzyłam, że wyjdzie, bałam się, że herbatniki pozostaną twarde, ale jakże się myliłam. Krem idealnie nawilżył ciastka i całość naprawdę smakuje obłędnie – moje łasuchy były zachwycone :-) Poza tym ciasto prezentuje się elegancko i z powodzeniem można je podać podczas rodzinnych uroczystości. Na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego ciasta.  

Składniki:

700 ml mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 3 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 200  miękkiego masła, 0,5 szklanki cukru pudru, 150 ml likieru śmietankowego, 150 g wiórków kokosowych + 3-4 łyżki do posypania, duża paczka herbatników typu petit beurre

500 ml mleka zagotować z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Resztę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Pogotować 1-2 minuty, następnie zestawić z ognia, przykryć folią i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń i likier śmietankowy ciągle ucierając, aż powstanie gładki krem. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na dnie formy o wymiarach ok. 22 x 28 cm ułożyć ciasno warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć 1/3 kremu i równomiernie rozsmarować. Na kremie rozłożyć drugą warstwę herbatników, na których rozsmarować połowę pozostałego kremu, znowu warstwa herbatników i ostatnią warstwę stanowi reszta kremu. Wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karolina ;)

    17 czerwca 2014 o 21:10

    O no nie.. ;c no czego to musi tak ladnie wyglądać i smakować.. kurcze odchudze jakoś ten przepis ! :D

     
  2. ~marta

    25 marca 2015 o 11:40

    Czym można zastąpić likier śmietankowy?

     
    • Kasiawa

      27 marca 2015 o 21:52

      Tak naprawdę można użyć każdego innego likieru, dobrze będzie pasował np. kokosowy. W przypadku braku likieru w ostateczności można dać wódkę, ale wtedy zmniejszyłabym ilość o połowę.

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×