RSS
 

Burgery po włosku

20 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto powiedział, że hamburgery są niezdrowe ? Moje burgery w barwach włoskiej flagi są pełne witamin i śródziemnomorskich smaków. Mięso z dodatkiem aromatycznych ziół smakuje wyjątkowo a w zestawieniu z soczystymi pomidorami malinowymi, delikatną mozzarellą i świeżą aromatyczną bazylią stanowi wyjątkowo smaczny i zdrowy zestaw. Bułki też są domowe, z dodatkiem suszonych pomidorów. Zrobiłam je z przepisu na jeden z chlebów na zakwasie, do ciasta dodałam pokrojone drobno 3 suszone pomidory i upiekłam duże bułki. Nie podaję jednak przepisu, bo wyszły trochę zbyt ciężkie i zbite, co wcale nie ujmowało im smaku.

Składniki:

burgery: 300 g mielonej wieprzowiny, 1 jajko, 1 cebulka szalotka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianek, oregano, 3 łyżki wody

dodatkowo: 3 dowolne duże bułki, kilka liści sałaty lodowej, 6 plastrów pomidora malinowego, 6 plastrów mozzarelli, kilka dużych liści bazylii, musztarda, keczup

Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, drobno posiekaną szalotką i przyprawami. Usmażyć 3 duże, okrągłe burgery. Bułki przekroić na pół, podpiec przez chwilę w mikrofalówce. Bułki posmarować musztardą, układać warstwami: liść sałaty, burger, kilka liści bazylii, 2 plastry pomidora, keczup, 2 plastry mozzarelli i przykryć drugą połówką bułki.


Przysmaki dla taty 4 Przysmaki dla taty 4

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karolina ;)

    21 czerwca 2014 o 07:11

    Najlepsze w domu… Mniam, smakowite ;)

     
  2. ~Sygin

    22 czerwca 2014 o 20:51

    uu wygląda ślicznie :) rodem z roada http://www.roadamerican.pl/ haha :D ale też spróbuję zrobić :D

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×