RSS
 

Delikatne ciasto kawowe

21 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo lubię ciasta i desery o smaku kawy. To ciasto jest wyjątkowo pyszne, niezwykle puszyste, z delikatnie wyczuwalną nutką alkoholu. Mocno kawowy, aksamitny krem i kakaowy mięciutki biszkopt to połączenie idealne. Do kremu użyłam kawy o smaku toffee , którą otrzymałam od Skworcu, dzięki czemu ciasto dodatkowo nabrało wyjątkowego smaku. Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie, idealne nie tylko do popołudniowej kawki, ale również jako bardziej odświętny smakołyk. 

 

 

Składniki:

biszkopt: 5 dużych jajek, 3/4 szklanki cukru. 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

masa: 2 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej toffee, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200g miękkiego masła

poncz: 300 ml mocnej kawy, 100 ml likieru śmietankowego lub kawowego

dodatkowo: 1,5 paczki okrągłych biszkoptów, kakao do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Gdy piana będzie już sztywna, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na prostokątną blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175-180 stopni C przez 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Po ostygnięciu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

 

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i kawą rozpuszczalną. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i budyniem waniliowym i tą mieszaninę wlać do gotującego mleka mieszając energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować przez minutkę, aż budyń zgęstnieje a następnie zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem.

Przygotować poncz mieszając zimną kawę z likierem. Pierwszy blat biszkoptu lekko nasączyć ponczem, rozsmarować połowę kremu. Biszkopty zanurzać na chwilkę w ponczu i układać na kremie jeden obok drugiego. Pozostały krem podzielić na pół. Drugi blat biszkoptu posmarować cienko jedną częścią kremu, ale od wewnątrz i ułożyć na biszkoptach posmarowaną stroną. Ciasto posmarować z wierzchu pozostałym kremem a na kremie układać znowu warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Wierzch ciasta oprószyć przesianym kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Przysmaki dla taty 4 Kawa ...I co dalej? Przysmaki dla taty 4

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (17)

Napisane przez w kategorii Okazje, Przekładane, TESTY / RECENZJE

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Helutek

    21 czerwca 2014 o 14:06

    Ja również uwielbiam kawowe desery dlatego też jestem taką fanką włoskiego tiramisu . ;) Mniam, pyszny przepis ! ^^

     
  2. ~gin

    21 czerwca 2014 o 14:54

    Dla mnie idealne – uwielbiam smak kawy w ciastach i deserach :)

     
  3. ~Gość

    25 czerwca 2014 o 08:08

    Wygląda bombowo, pozdrawiam
    Polecam też tiramisu
    http://inews.com.pl/WordPress3/tiramisu

     
  4. ~bunia

    25 czerwca 2014 o 08:47

    Uwielbiam desery kawowe a tego poproszę kawałek do porannej kawki :) pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  5. ~agattekh

    25 czerwca 2014 o 10:32

    Wygląda pysznie, zapisuję do zrobienia :-)

     
  6. ~przepismamy

    25 czerwca 2014 o 10:43

    Pyszności, polecam tez ciasto kawowe z rumem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/ciasto-kawowe-z-rumem.html

     
  7. ~bułka z chlebem

    25 czerwca 2014 o 12:00

    Bardzo apetyczne ciasto, do siebie zapraszam na desery tiramisu 1 i 2
    http://bulkazchlebem.pl/deser-tiramisu-2

     
  8. ~Gosia

    25 czerwca 2014 o 15:38

    ciacho

     
  9. Kasiawa

    25 czerwca 2014 o 18:19

    Bardzo wszystkim dziękuję za miłe komentarze :-)

     
  10. ~betina

    6 stycznia 2015 o 15:45

    BOMBA !!!!! cud / miód ,zapisuję sobie
    http://bit.ly/pakietmedyczny

     
  11. ~iwona

    10 kwietnia 2017 o 21:00

    Zrobiłam ciasto i jest MEGA!! zniknęło ze stołu w tempie ekspresowym. Przepyszne! Dziękuję za przepis. Zmieniłam tylko kawę na zwykła i poncz. W pierwszym biszkopcie zrobiłam poncz -kawa i likier Iris cream. A w drugim biszkopcie -kawa i likier pomarańczowy. Nieskromnie powiem „palce lizać” :)
    Pozdrawiam i polecam ten przepis innym

     
    • Kasiawa

      11 kwietnia 2017 o 11:33

      Bardzo się cieszę że zainspirował Cię przepis i że ciasto smakowało .

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×