RSS
 

Filety z kurczaka z ziołowo-serowym farszem

13 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Na letni, niedzielny obiadek przygotowałam dzisiaj cudownie lekkie i smaczne, nadziewane piersi z kurczaka. Dzięki moim dorodnym ziółkom z balkonowego ogródka farsz był niezwykle aromatyczny, a mięsko wyszło bardzo mięciutkie i soczyste. Po prostu palce lizać.

 

 

 

Składniki:

6 filetów z kurczaka, sól, pieprz, mielona słodka papryka, łyżka masła, 300 ml bulionu drobiowego pół pęczka koperku, 2 łyżki sosu sojowego

Farsz: 3-4 suszone pomidory, kilka czarnych oliwek, 100 g sera feta, 50 g sera mozzarella startego, kilka dużych liści bazylii, kilka gałązek oregano, 2 cebulki dymki, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego od Skworcu

Filety z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W każdym filecie ostrym nożem naciąć kieszonkę wzdłuż dłuższego brzegu. Przygotować farsz: suszone pomidory i oliwki odsączyć z zalewy i drobno pokroić, ser feta pokroić w małą kosteczkę, liście bazylii, oregano i dymki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać po łyżce farszu do kieszonek wyciętych w filetach. Kieszonki spiąć wykałaczkami. Każdy filet oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety i na każdym położyć wiórki z masła. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu bulionem drobiowym, żeby mięso się zbyt nie wysuszyło. Po wyjęciu mięsa z piekarnika powstały z pieczenia sos zlać do garnuszka, dodać sos sojowy, doprowadzić do wrzenia, zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Filety podawać polane sosem.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. karcia91

    15 lipca 2014 o 11:35

    Wyglądają przepysznie!

     
    • ~Kasiawa

      15 lipca 2014 o 21:01

      I zapewniam, że również pysznie smakują :-) Pozdrawiam.

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×