RSS
 

Ślimaczki z szynką, serem i suszonymi pomidorami

16 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego szybko wyczarować coś pysznego i niebanalnego. W dodatku w zależności od sytuacji może to być coś na słodko lub na słono. Dzisiaj propozycja na szybką przekąskę lub ciepłą kolację a może też śniadanie, czyli ślimaczki z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Wyglądają ciekawie i na pewno wszystkim będą smakowały. Polecam.

 

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego, po kilka plastrów dowolnej szynki i sera żółtego, 2 frankfurterki, kilka suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, 3-4 łyżki gęstego keczupu lub przecieru pomidorowego, pół pęczka natki pietruszki, 1 jajko

Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować keczupem lub przecierem pomidorowym, rozłożyć równomiernie plastry szynki, następnie pokrojone suszone pomidory, plastry sera żółtego i posypać posiekaną natką. Frankfurterki położyć wzdłuż dłuższego boku i zwinąć delikatnie ciasto w roladę, pokroić na plastry o szerokości ok. 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20-25 minut do zrumienienia.

 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Helutek

    21 lipca 2014 o 10:28

    O ja cie. Ale świetnie to wygląda! Koniecznie muszę przetestować.. ;)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×