RSS
 

Drożdżówki z kokosowym nadzieniem

06 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lato, wakacje to czas wędrówek, wycieczek rowerowych, wypadów za miasto, biwaków. Miło jest na takie wycieczki zabrać ze sobą coś pysznego do przekąszenia, szczególnie gdy jest to coś, co sami przygotujemy w domu, wtedy smakuje najlepiej. Świetnie w tej roli sprawdzają się drożdżówki, dlatego mam dziś propozycję na smakowite, puszyste i miękkie drożdżówki z cudownie kokosowym nadzieniem. Pyszne również na śniadanie i podwieczorek. Pomysł na kokosowy farsz zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Zapraszam więc do pieczenia, a ja pakuję moje drożdżowe cudeńka do plecaka i zmykam na rower :-)

Składniki:

75 g masła, 250 ml mleka, 25 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania

nadzienie: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 1 szklanka wiórków kokosowych, 2 żółtka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Nadzienie: mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, postawić na ogniu i chwilę pogotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Drożdżówki: masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Z drożdży zrobić rozczyn – w misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać 1/4 szklanki letniego mleka i 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdżowy i resztę mleka. Wyrobić ciasto, kiedy zacznie odstawać od ścianek miski wlać ostudzone masło i dobrze wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, złożyć 3-4 razy, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 12 kawałków o wadze ok. 60 g, uformować z ciasta kulki i odłożyć na 25 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować na prostokąt, na górnej części prostokąta położyć nadzienie, dolną część ponacinać w ok. 2 cm paski. Górną część z nadzieniem zwinąć do środka, na wierzch nałożyć paski  docisnąć.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 45 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii 4. Śniadania, Bułki, Drożdżowe

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Malwinka

    6 sierpnia 2014 o 12:18

    Na domową drożdżówkę zawsze jestem chętna! :)

     
  2. ~Młoda mama gotuje...

    6 sierpnia 2014 o 21:05

    Kokosowych drożdżówek jeszcze nie jadłam :) To musi być pyszne !!! Moja siostra byłaby zachwycona :D

     
    • Kasiawa

      6 sierpnia 2014 o 23:15

      Zapewniam, że jest pyszne. No chyba, że ktoś nie przepada za kokosem, bo w tych drożdżówkach kokos zdecydowanie odgrywa główną rolę :-)

       
  3. ~Coolinarna strefa

    10 sierpnia 2014 o 10:20

    Piękny kształt mają te drożdżówki! :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×