RSS
 

Domowa szynka drobiowa z szynkowara

08 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Dziś mam coś z zupełnie innej beczki. Na ostatnią Gwiazdkę poprosiłam św. Mikołaja o szynkowar i Mikołaj spełnił moje życzenie. Dzięki temu od jakiegoś czasu cieszymy się swoimi domowymi szyneczkami. Nigdy jednak nie udało mi się zrobić fotek, bo wcześniej szynka została skonsumowana. Teraz w końcu zanim zasiedliśmy do śniadania zrobiłam na szybko zdjęcia i dzielę się z Wami pyszną domową wędlinką drobiową. Mam nadzieję, że już niedługo pojawią się przepisy na inne pyszne szyneczki.

 

Składniki:

800 g filetu z indyka, 16 g soli peklowej, 3 łyżeczki żelatyny, 100 ml wody, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki chili, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki trochę większe niż na gulasz. Przełożyć do miski, dodać przyprawy, sól peklową, żelatynę i wodę i dokładnie wymieszać ugniatając, aż woda się wchłonie. Jak mięso będzie już dobrze „wymasowane”, przełożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnie szynkowar włożyć do większego garnka, wlać gorącą wodę ponad poziom szynki w szynkowarze, wodę doprowadzić do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzyć w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Gdy temperatura za bardzo wzrośnie można dolać zimnej wody, aby ją obniżyć. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjąć woreczek z wędliną i pyszna domowa szyneczka gotowa. Aby ułatwić wyjęcie wędliny z szynkowaru można odwrócić go do góry nogami i polać wrzątkiem, wtedy można łatwiej wyjąć szynkę.
The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii 4. Śniadania, 7. Wędliny, Drób

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~zygmunt

    19 września 2014 o 09:59

    chyba polędwica

     
  2. ~ania

    19 września 2014 o 15:58

    muszę dzieciom zrobić bo drobiowa dla nich najlepsza, a zapraszam na domowe serki http://robimy-domowe-sery.blog.pl/

     
  3. ~Nithaiah

    23 września 2014 o 12:03

    Jak sobie poradzić jak ktoś nie ma szynkowaru?

     
    • ~Kasiawa

      23 września 2014 o 19:26

      Kupić :-) Naprawdę warto i na pewno nie będzie się żałowało takiego wydatku.

       
    • ~kuchara

      1 kwietnia 2015 o 07:58

      kupic worki do szynkowaru, dobrze i scisle związac.

       
  4. ~elcia

    31 października 2014 o 19:39

    a ile to jest 16 soli? łyżeczka?

     
    • Kasiawa

      31 października 2014 o 21:46

      16 g soli to ok. 2 czubate łyżeczki

       
  5. ~Joanna

    5 lipca 2016 o 09:51

    Jakiej pojemności jest szynkowar, z którego Pani korzysta?

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×