RSS
 

Ucierane ciasto z jabłkami i kruszonką

16 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś propozycja na szybkie i pyszne ucierane ciasto z naszymi smakowitymi polskimi jabłuszkami. To taki domowy placek do popołudniowej kawki czy herbaty. Takie lubię najbardziej. Ciasto robi się naprawdę szybko, niestety szybko tez znika z talerza :-) Szczególnie w takie popołudnia, jakie dziś się zapowiada: pochmurne i deszczowe, pomimo tego, że lato w pełni. Gorąco polecam. Składniki:

150 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 5 jabłek

kruszonka: 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, o,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru

Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę i wszystko utrzeć na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Jabłka rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtka i połączyć składniki tworząc palcami grudki. Kruszonkę rozłożyć na jabłkach. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 45 minut.

Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Z owocami

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    18 sierpnia 2014 o 19:43

    Mmm, z kruszonką… Pyszności :)

     
  2. ~Klaudia Ce

    18 sierpnia 2014 o 22:33

    Dziękuję za udział w akcji.
    Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.

     
  3. ~Gosia

    27 września 2014 o 09:04

    Wygląda super.Tylko jaką użyć blachę żeby nie było za cienkie ani za grube?

     
  4. Kasiawa

    27 września 2014 o 20:26

    Ja piekłam w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24 cm. Generalnie nie chciałam, żeby ciasto było zbyt grube, bo jabłka miały być wyraźnie wyczuwalne i nie zdominowane przez ciasto. Jak dla mnie było idealne.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×