RSS
 

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem

31 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Na niedzielny obiad przeważnie staram się przygotować coś pysznego, niebanalnego i pomimo, że czasami po prostu mi się nie chce, bo chętnie odpoczęłabym po całym tygodniu pracy, bieganiny i krzątania, to jednak chęć zjedzenia czegoś smakowitego bierze górę i zakasuję rękawy, żeby przygotować dla rodzinki pyszny obiad. Ponieważ wszyscy uwielbiamy drób, toteż nie mogło go zabraknąć na niedzielnym stole. Dziś pod nóż poszedł indyk, a konkretnie jego cycuszek i wyszła z niego smaczna i aromatyczna rolada.

Składniki:

ok. 800 g filetu z indyka, 300 g pieczarek, 1 średnia cebula, 150 g startego żółtego sera, 500 ml bulionu, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Filet z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrawamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstał duży płat mięsa. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i lekko przyrumieniamy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż będą miękkie.

Pieczarki z cebulą mielimy w maszynce do mielenia a następnie dodajemy do nich starty na drobnej tarce żółty ser i mieszamy. Na rozłożonym płacie mięsa rozprowadzamy pieczarkowy farsz, zostawiając od brzegu kilka cm żeby farsz nie wypadał i łatwiej było zwinąć mięso i ostrożnie zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy szklanką bulionu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 1 godzinę polewając mięso od czasu do czasu pozostałym bulionem. Po upieczeniu wyjmujemy roladę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie z pozostałego z pieczenia bulionu robimy sos, zagęszczając go niewielką ilością mąki wymieszanej w 1/4 szklanki wody i w razie konieczności doprawiamy do smaku. Roladę kroimy w plastry i polewamy sosem.

Sztuka mięsa edycja letnia

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii 6. Obiady, Drób, Okazje

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~suzana

    31 sierpnia 2014 o 17:17

    PYSZNOŚCI…UWIELBIAM ZAPRASZAM NA MOJE ROLADKI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/roladki-z-indyka-z-boczkiem-i-cukinia.html

     
    • ~Kasiawa

      1 września 2014 o 21:53

      Twoja propozycja jest również bardzo kusząca.

       
  2. ~Ania

    31 sierpnia 2014 o 18:25

    Wygląda wspaniale. uwielbiam rolady z indyka, zwłaszcza z grzybami.

     
  3. ~mariola

    17 września 2014 o 10:04

    wgląda przepysznie :) już mi ślinka cieknie :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×