RSS
 

Drobiowy smakołyk z szynkowara

09 wrz
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Moje kolejne eksperymenty z szynkowarem i aromatycznymi przyprawami, którymi mogę się cieszyć dzięki uprzejmości firmy Tradismak. Tym razem szyneczka drobiowa. Miękka, krucha, ale dzięki wykorzystaniu zarówno mięsa z piersi kurczaka jak i z udek nie jest za sucha. Dodatek magicznej przyprawy Natura Smak Kuchta, której charakteru nadają suszone grzyby i smażona cebulka sprawia, że wędlina jest niezwykle aromatyczna z wyraźnie wyczuwalną nutką grzybową, a mięso nabiera niepowtarzalnego smaku i wspaniałego aromatu. Jak na razie to moja faworytka wśród domowych wędlin. Gorąco polecam.

Składniki:

500 g filetu z kurczaka, 500 g mięsa z udek kurczaka, 2 czubate łyżeczki peklosoli, 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki przyprawy Natura Smak Kuchta, kilka gałązek świeżego tymianku, 1/2 szklanki wody

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki mniej więcej 4 x 4 cm, wrzucić do miski. Dodać peklosól, przyprawę, żelatynę, listki tymianku i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać ręką, aż mięso stanie się kleiste. Wymieszane mięso przełożyć do szynkowara, dokładnie ugnieść żeby pozbyć się jak najwięcej powietrza, zamknąć szynkowar i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkowar umieścić w odpowiednio dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką lub żaroodporną podstawką, wlać wodę aby sięgała mniej więcej 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara i podgrzać do temperatury 80 stopni C. Po osiągnięciu tej temperatury parzyć szynkę przez 90 minut, utrzymując cały czas temperaturę 80 stopni C. Jak będzie za wysoka, obniżyć temperaturę dolewając zimną wodę. Po upływie czasu parzenia wyjąć szynkowar, schłodzić w zimnej wodzie i wstawić na noc do lodówki. Rano już można szyneczkę wyjąć z szynkowara i zajadać. Smacznego.
Szkolne śniadania

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×