RSS
 

Słodkie bułeczki z jabłkami

08 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nie ukrywam, że nie lubię jesieni. Jedyną jej pozytywną stroną są chyba jabłka. Uwielbiam zapach pieczonej szarlotki i unoszący się w całym domu aromat jabłek z cynamonem. To jest dla mnie właśnie zapach jesieni, tej polskiej, złotej. I na tym kończy się mój sentyment do tej pory roku. Dlatego, aby trochę się z nią zaprzyjaźnić często przygotowuję wtedy różne wypieki z jabłkami i cynamonem. Dziś mam dla Was puszyste i mięciutkie bułeczki, które kryją w sobie soczyste jabłuszka przyprawione aromatycznym cynamonem. Bułeczki nie są za słodkie i długo zachowują puszystość. Nawet na trzeci dzień są jeszcze mięciutkie, chociaż rzadko leżą tak długo, bo zwykle już na drugi dzień nie ma po nich nawet okruszka.

Składniki:

ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki roztopionego masła, 80 g cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 20 g świeżych drożdży

nadzienie: 2 duże jabłka, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru

kruszonka: 30 g mąki pszennej, 15 g cukru, 15 g zimnego masła

do posmarowania: 1 jajko, 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać, żeby było tylko lekko ciepłe, nie gorące. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka (cukier, mleko i mąkę odbieramy z ilości podanych w przepisie), wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 – 20 minut. Jajka roztrzepać z resztą mleka i cukru, cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdżowy, oraz mieszaninę jajeczną, dodać sól. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, można ręcznie, ale najlepiej zrobić to za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dość klejące. Uformować kulę, włożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.

Przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić dokładnie brzegi i uformować owalne bułeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło z mąką i cukrem, aż z ciasta utworzą się grudki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 – 25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Jabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014Smaczna Jesień

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    10 października 2014 o 00:52

    Mniam, takie bułeczki osłodzą najokropniejszy jesienny wieczór :)

     
  2. ~pizzeriaviola

    24 października 2014 o 22:39

    Fajnie wyszły. Wyglądają jak ze sklepu.

     
  3. ~Betina

    10 lutego 2015 o 19:03

    Przepis przepyszny……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

     
  4. ~dagmara

    15 października 2016 o 19:30

    super! wyszly mi pyszne, na zewnatrz kruche a w srodku mieciutkie :D

     
    • Kasiawa

      16 października 2016 o 11:42

      Jest mi bardzo miło, że skorzystałaś z tego przepisu i cieszę się, że bułeczki smakowały. Pozdrawiam :-)

       
  5. ~Kasia

    29 października 2016 o 19:41

    Dzisiaj zrobiłam te pyszne bułeczki z Twojego przepisu. Nie minęło 15 minut od kiedy wystygły i już zostały tylko trzy :) przepyszne!

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×