RSS
 

Tort tiramisu

23 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Torty piekę niezbyt często, ale urodziny córki to była doskonała okazja, aby przygotować coś wyjątkowego. Tym bardziej, że Magda zaprosiła swoje przyjaciółki i chciałam uczcić ten niezwykły dzień w szczególny sposób. Dlatego przygotowałam tort, żeby było odświętnie i elegancko. A ponieważ tiramisu to ulubiony deser Magdy, więc nie miałam problemu z wyborem smaku, bo przecież najbardziej miał smakować solenizantce. W efekcie jednak wszyscy byli oczarowani, gdyż smak tego tortu jest po prostu bajeczny. Z pewnością wrócę jeszcze do tego przepisu nie raz, a zaczerpnęłam go z mojej ulubionej strony ze słodkościami Moje Wypieki

 

Składniki:

biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem: 750 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, 100 g cukru pudru

poncz: 160 ml mocnej kawy, 80 ml likieru kawowego lub śmietankowego, 1 łyżeczka cukru

dodatkowo: tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej starta na tarce o grubych oczkach, 1,5 paczki podłużnych biszkoptów

Biszkopt: składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Obydwa rodzaje mąki i cukier puder przesiać, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo po łyżce cukier puder. Do ubitej piany dodawać żółtka nadal ubijając. Następnie wsypać obydwie mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni C i piec przez ok. 35 – 40 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć tortownicę z ciastem z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, co spowoduje, że biszkopt nie opadnie. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Oddzielić nożem boki biszkoptu od formy, wyjąć i przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Poncz: kawę do nasączenia biszkoptu posłodzić łyżeczką cukru, ostudzić i zimną wymieszać z likierem.

Krem: śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodać serek mascarpone i wymieszać do uzyskania gładkiego kremu (nie ubijać zbyt długo).

Poncz, krem i wiórki czekoladowe podzielić na trzy części. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć jedną częścią ponczu, posmarować równomiernie jedną częścią kremu i posypać jedną częścią wiórków czekoladowych. Na to położyć drugi blat biszkoptu, znowu nasączyć ponczem, posmarować kremem i posypać wiórkami, przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować ostatnią częścią kremu, wygładzić. Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości i obłożyć nimi tort dookoła dociskając lekko do kremu, górę tortu posypać resztą wiórków czekoladowych. Dowolnie udekorować. Gotowy tort schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Ja swoje dekoracje wykonałam z lukru królewskiego, przygotowanego z 1 białka utartego z ok. 1,5 szklanki cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Lukier przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wyciskałam odpowiednie kształty na foliową koszulkę na dokumenty, w którą uprzednio wsunęłam kartkę z wydrukowanymi wcześniej konturami obrazków, które chciałam „narysować” lukrem. Włożyłam koszulkę do lodówki i po całkowitym stężeniu lukru delikatnie zdjęłam z folii ozdoby i umieściłam na torcie. Dekoracji wykonałam znacznie więcej, bo niestety przy ściąganiu z folii część uległa połamaniu, gdyż takie ozdóbki są niezwykle delikatne.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 
 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nadia

    24 października 2014 o 13:35

    Tort jest przepiękny, nie wiem czy bym go tak pięknie przygotowała i ozdobiła :) A co do urodzin, córka skończyła 14 lat i już torta kawowego miała :) Ja z kawą zaczęłam w wieku 16 lat :) Można powiedzieć, że jestem już nałogowcem :)

     
    • Kasiawa

      25 października 2014 o 16:36

      Dziękuję. Normalnie córka kawy nie pija, na razie nie pozwalam a i ona sama jakoś się nie domaga, a w jednym kawałku takiego tortu to tej kawy tyle co kot napłakał. Raz w roku można sobie pozwolić :-) Pozdrawiam :-)

       
  2. ~krystyna

    25 października 2014 o 16:26

    sliczne dzieki za wspanialy przepis na torcik tiramisu.Pozdrawiam

     
  3. ~Aneta

    7 listopada 2014 o 13:11

    Ja bym powtykała jeszcze czekoladowe rureczki :D

     
  4. ~betina

    6 stycznia 2015 o 15:43

    TORT PRZEPIĘKNY……….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×