RSS
 

Halloween i zakrwawione palce

31 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przerażająco kruche, obrzydliwie maślane i makabrycznie pyszne palce ociekające koszmarnie słodką, lukrową krwią to moja propozycja na wieczór Halloween. Mam wielką puszkę pełną „zakrwawionych” palców, znanych w internecie jako paluchy wiedźmy, a ja dodałam im nieco grozy i makabryczności. No cóż, i mnie w końcu dopadł upiorny, halloweenowy nastrój. Co prawda straszyć nie będę, wieczór spędzę w domu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten dzień spędzić nieco inaczej, może jakiś horror z rodzinką ? Wiem, że wielu ludziom nie podoba się ta amerykańska tradycja obchodzenia święta Halloween, sama do niedawna byłam temu przeciwna, ale jednak stwierdziłam, że jeżeli to ma służyć dobrej zabawie, to czemu nie. Trzeba mieć trochę dystansu do pewnych spraw. 

Składniki:

225 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, aromat migdałowy, ok. 30-40 sztuk obranych migdałów i przeciętych wzdłuż na połówki, niecałe białko

lukier: białko, cukier puder, czerwony barwnik spożywczy

Masło wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby było miękkie. Wszystkie składniki oprócz migdałów połączyć w misce i zagnieść na gładkie ciasto, można to zrobić za pomocą miksera. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powinno się porządnie schłodzić, ja trzymałam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjmować ciasto partiami, rolować wałki i formować palce. Wałki powinny mieć średnicę ok. 1 cm, bo podczas pieczenia nieco urosną. Końcówkę „palca” posmarować białkiem i wcisnąć lekko połówkę migdała, który będzie paznokciem, nożem zrobić na palcach rowki.

Palce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piec ok. 10 minut, pilnując, żeby się zbytnio nie przyrumieniły, bo każdy piekarnik jest inny i może się okazać, że wystarczy krótszy czas. Palce zdjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.

I na tym etapie można poprzestać, a jak ktoś chce zakrwawione palce, to przygotować lukier ucierając niecałe białko z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym. Cukru pudru powinno być tyle, żeby lukier nie był zbyt lejący, ale też nie za gęsty. Na ok. połowę białka potrzeba niecałą szklankę cukru pudru. Należy ucierać do uzyskania gładkiego, lśniącego lukru. Za pomocą małego pędzelka nakładać lukier na palce, odstawić do zaschnięcia.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciastka, Halloween, Okazje, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    31 października 2014 o 10:05

    wyszły CI perfekto, od dawna planuje je zrobić! genialne!
    zapraszam na moje jesienne ciasta
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Ciasta%20i%20ciasteczka?max-results=6

    pozdrawiam!

     
  2. Gosia

    31 października 2014 o 12:46

    żałuję że nie będę miała czasu ich zrobić :/ za godzinę będę już w pracy aż do 21:30 …obiecałam dzieciakom straszną noc ale chyba bez takiej przegrychy . Brawo! Są przerażajaco prawdziwe

     
  3. ~Anna

    31 października 2014 o 15:25

    Aż się przeraziłam że obcięłaś swoje bo takie prawdziwe.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×