RSS
 

Mroczne ciasto

31 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jakby dwa lata temu ktoś mi powiedział, że będę w jakikolwiek sposób „świętować” Halloween, to popukałabym się w czoło. Nie podobała mi się ta dziwna tradycja z całą tą otoczką duchów, czarownic i upiorów. Moje myślenie nieco się jednak zmieniło i tym roku nieźle mnie poniosło, bo postanowiłam przygotować trochę przerażających smakołyków. Po obciętych palcach przyszła pora na mroczne ciasto – stare cmentarzysko pełne kości i pajęczyn. Przyznam szczerze, że podczas przygotowywania tych łakoci miałam niezły ubaw i tylko córka podejrzliwie na mnie zerkała, zastanawiając się czy wszystko ze mną w porządku. No cóż, dajmy się dziś ponieść temu nieco szalonemu nastrojowi, a jutro w zadumie i ciszy, z pełnym szacunkiem i powagą wspominać będziemy tych, których już tutaj z nami nie ma.

Składniki:

Ciasto: 50 g kakao, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 300 g cukru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 200 ml mleka, 175 ml oleju

Polewa: 120 g śmietany kremówki, 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, jeżeli ktoś woli bardziej słodką polewę, albo pół na pół

Lukier: 1 białko, ok. 1,5 szklanki cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny, barwnik spożywczy (szary lub czarny)

Dodatkowo: kilka podłużnych biszkoptów, 1 kostka gorzkiej czekolady (na napisy na nagrobkach), ewentualnie kilka kakaowych ciastek/herbatników np. Oreo

Ciasto: kakao, mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej i roztrzepane jajka.Do płynnych składników dodać suche i wszystko razem zmiksować. Nie miksować zbyt długo, tylko żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto przelać do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyjąć z foremki.

Ciasto podczas pieczenia powinno nieco urosnąć, więc wyrównać nożem wierzch ciasta ścinając nadmiar. Odcięte ciasto pokruszyć (można blenderem), będzie stanowiło ziemię. Jeżeli „ziemi” będzie za mało można dodatkowo pokruszyć kakaowe ciastka/herbatniki.

Polewa: śmietanę wlać do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszając podgrzewać do całkowitego roztopienia czekolady, uważać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z palnika i ostudzić, można wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa nieco zgęstniała.

Lukier: białko utrzeć dokładnie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką i lśniącą masę. Lukier podzielić na dwie części, do jednej dodać szary barwnik spożywczy lub odrobinkę czarnego, żeby uzyskać szary kolor, drugą część pozostawić białą.

Przygotowanie elementów cmentarza: biszkopty przekroić na pół i za pomocą pędzelka pokryć je szarym lukrem, odłożyć na papier do pieczenia do zaschnięcia. Do pozostałego białego lukru dodać jeżeli trzeba trochę cukru pudru, aby lukier był na tyle gęsty, żeby można było wyciskać z niego kształty i się nie rozpływał. W woreczku umieścić lukier i odciąć róg. Ja bardziej wolę sposób z papierem do pieczenia, z którego formuję stożek i umieszczam w nim lukier.

Na papier do pieczenia lub folię wyciskać z lukru kształty kości i pajęczyn. Wstawić do lodówki do całkowitego zaschnięcia, po czym delikatnie zdjąć z papieru (część z pewnością ulegnie zniszczeniu, bo lukrowe ozdoby są niezwykle delikatne). Kostkę gorzkiej czekolady rozpuścić w mikrofalówce i za pomocą wykałaczki, którą moczymy w czekoladzie robimy napisy na polukrowanych i zaschniętych biszkoptach.

 

Wykończenie cmentarzyska: ciasto oblać zimną polewą czekoladową a następnie posypać „ziemią”, czyli pokruszonym ciastem, formując kopczyki/groby. Za każdym kopczykiem zrobić nożem otwór i umieścić w nim biszkopt/nagrobek. Na koniec ciasto udekorować lukrowymi kosteczkami i pajęczynami.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×