RSS
 

Drobiowy szwajcar z boczkiem i ziołami

14 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kotlety po szwajcarsku to jedno z moich ulubionych obiadowych dań. Jest to kotlet schabowy lub drobiowy z serem żółtym i szynką w środku. Ponieważ ze wszystkich rodzajów mięsa ja i moja rodzinka najbardziej lubimy mięso drobiowe, dlatego do przygotowania tych pysznych kotletów wykorzystałam filety z kurczaka, a szynkę zastąpiłam boczkiem, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Dodatek suszonych ziół sprawia, że mięso jest niezwykle aromatyczne. Polecam na rodzinny, nie tylko niedzielny obiad. 

Składniki na 3 kotlety:

3 duże filety z kurczaka, 3 plastry sera żółtego gouda, 3 duże plastry wędzonego niezbyt tłustego boczku, sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku i majeranku, 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierowania, 2-3 łyżki masła do smażenia

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić mocno tłuczkiem na duże płaty uważając, żeby nie zrobić  w mięsie dziur. Kotlety od wewnętrznej strony oprószyć lekko solą, pieprzem i obficie ziołami. Na jednej połowie ułożyć plaster sera i boczku, złożyć na pół, docisnąć a brzegi dodatkowo można zbić lekko tłuczkiem, żeby kotlety się nie otwierały.

Kotlety panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło i smażyć kotlety na złoty kolor z obydwóch stron. Kotlety podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, np. z białej rzodkwi.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii 6. Obiady, Drób, PRZEPISY KULINARNE

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×