RSS
 

Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem na chrupiących plackach ziemniaczanych

29 gru
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nieczęsto zdarza mi się bywać w restauracjach, zresztą wiadomo, że nie ma to jak domowe jedzenie i czasem warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Ale jeżeli już jem poza domem a dania są pyszne i smakowicie podane, to często bywają dla mnie inspiracją do przygotowania smacznych potraw we własnej kuchni, tak jak właśnie to danie. Dzisiaj proponuję Wam fantastycznie soczysty i aromatyczny filet z kurczaka w złocistym cieście, zapiekany z pieczarkami i żółtym serem, a do tego cudownie chrupiące placki ziemniaczane. Przyznam nieskromnie, że całość smakuje wybornie i idealnie nadaje się nie tylko na niedzielny obiad, ale na przykład jako gorące danie na sylwestrowy wieczór czy noworoczny rodzinny obiad. Gorąco polecam.

Składniki:

3 filety z kurczaka, 300 g pieczarek, 50 g startego żółtego sera, 5-6 dużych ziemniaków, 2 duże jajka, mąka, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra mielona papryka wędzona, czosnek granulowany, kurkuma, świeżo starta gałka muszkatołowa, pietruszka suszona, olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zbić lekko tłuczkiem na dość grube kotlety. Każdy kotlet posypać z obydwóch stron solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką wędzoną i czosnkiem granulowanym. W pojemniku rozbełtać 1 duże jajko z solą, pieprzem, ostrą papryką wędzoną i kurkumą, dodać łyżkę wody i tyle mąki, żeby ciasto miało mniej więcej konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać żeby nie było grudek. Kurkuma nada mu ładnego żółtego koloru. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Kotlety zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obydwóch stron.

W międzyczasie jak kotlety będą się smażyły, oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć pieczarki, posolić i smażyć aż puszczą sok, chwilę jeszcze podusić, doprawić pieprzem, odcedzić.

Kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na kotletach rozłożyć pieczarki i posypać startym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C, wstawić kotlety i zapiekać ok. 10-15 minut.

W międzyczasie obrać ziemniaki. Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach a mniejszą część, mniej więcej 1/3 na średnich oczkach, czyli na takie cieniutkie wiórki. Do startych ziemniaków dodać 1 jajko, 1 czubatą łyżkę mąki, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść ziemniaki formując placki i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor.

Na talerzach ułożyć placki ziemniaczane, na plackach położyć zapieczony z pieczarkami i serem filet z kurczaka, posypać suszoną pietruszką lub innymi ziołami. Podawać z ulubionymi surówkami.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Anna

    30 grudnia 2014 o 16:09

    Wygląda i smakuje wybornie.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×