RSS
 

Kreple, czyli pączki po śląsku

06 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Już niedługo tłusty czwartek, cukiernie i sklepy kusić nas będą rumianymi, pachnącymi pączkami. Będzie można przebierać w różnych wariantach: z różanym nadzieniem, owocową marmoladą, budyniem, lukrowane, posypane cukrem pudrem czy polane czekoladą – jak kto woli, do wyboru do koloru. Ale żadne kupne paczki nie dorównają tym domowym, zrobionym samodzielnie, do czego Was dzisiaj zachęcam. Moja propozycja to klasyczne śląskie kreple, czyli pączki nadziane owocową marmoladą i posypane cukrem pudrem z programu „Rączka gotuje” Remigiusza Rączki. Są przepyszne. 

Składniki na ok. 20 szt.:

500 g mąki pszennej, 125 g masła, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki spirytusu lub wódki, 6 żółtek, ok. 500 g miękkiej dowolnej marmolady (ja użyłam truskawkowego dżemu), 1 kg smalcu do smażenia

Mleko lekko podgrzać, powinno być letnie, nie gorące. Do mleka dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły, dodać 1 czubatą łyżkę mąki, wymieszać, przykryć i zostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztrzepane żółtka z cukrem waniliowym i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania dodać spirytus lub wódkę  a następnie przestudzone masło i ciągle wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Uformować kulę, włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

 

Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i szklanką wykrawać krążki. Wycięte krążki ułożyć na obsypanej mąką desce lub blacie, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 20-30 minut, żeby podrosły.

W szerokim rondlu rozgrzać smalec do temperatury 160-180 stopni C, pączki wrzucać partiami po kilka sztuk do gorącego smalcu i smażyć do zrumienienia z obydwóch stron. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Marmoladę umieścić w rękawie cukierniczym i za pomocą końcówki do szprycowania nadziać pączki. Jeżeli marmolada jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić dodając trochę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.

Dobra rada: aby tłuszcz się nie przypalał, po wyjęciu pierwszej partii pączków do smalcu wrzucić obranego surowego ziemniaka. Spowoduje to, że będzie on wchłaniał całą spaleniznę a pączki będą złociste. W razie konieczności po usmażeniu kilku partii pączków ziemniaka wyjąć i wrzucić świeżego.

 

Karnawałowe Słodkości! Pączki na Tłusty Czwartek

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza

    6 lutego 2015 o 21:06

    Takiego pączka chętnie zjem. Podeślij proszę kilka do Krakowa. :D Na Tłusty Czwartek zdobywam się tylko na faworki.

     
  2. ~betina

    10 lutego 2015 o 18:53

    Tłusty czwartek tuż tuż……przepyszny przepis
    http://bit.ly/pakietmedyczny

     
  3. ~Kornelia

    3 lutego 2016 o 20:21

    mniam, są przepyszne, właśnie skończyłam smażyć i już mi jakoś z miseczki trochę zniknęło, ciekawe jak?
    Przepis prosty, łatwy dla każdego i po prostu mniam mniam

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×