RSS
 

Red Velvet Cake

19 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

To amerykańskie ciasto o pięknej nazwie Red Velvet Cake urzekło mnie swoim wyglądem już dawno i chciałam bardzo kiedyś je upiec. Okazja ku temu nadarzyła się niedawno, bo ten cudowny torcik w obłędnie czerwonym kolorze wpasował się idealnie do Walentynek. Ciasto smakowało mi bardzo, chociaż zupełnie inaczej niż ciasta, do których jestem przyzwyczajona. Jest ciężkie i wilgotne, nie za słodkie, ale ja takie właśnie ciasta lubię. Wygląda przepięknie i może być ozdobą każdego stołu. Czerwony kolor ciasta to oczywiście zasługa barwnika spożywczego. Można by spróbować użyć soku z buraków, chociaż pani Dorota z Moich Wypieków, którymi się inspirowałam nie poleca tego sposobu, bo ponoć kolor nie wychodzi taki ładny. Pani Dorota w swoim przepisie używa kremu na bazie masła, ja  wykorzystałam inny krem, bo chciałam, żeby był nieco lżejszy i myślę, że to był dobry pomysł, bo krem śmietanowy nadaje takiej lekkości i puszystości  i idealnie komponuje się z ciastem. Polecam ten tort nie tylko na wielkie okazje.

Składniki:

ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 czubata szklanka cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka soli, 2 jajka, 1,5 szklanki oleju, 1 szklanka maślanki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam barwnika w żelu Wilton)

krem: 400 ml śmietany kremówki 30%, 1 szklanka cukru pudru, 250 g serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto: mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, roztrzepać lekko widelcem, dodać olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Wymieszać aż składniki się połączą. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu do ciasta dodać sodę rozpuszczoną w occie, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa takie same blaty w tortownicach o średnicy 24 cm. Tortownice uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia na dnie a boki posmarować masłem. Jeżeli nie mamy dwóch takich samych tortownic, to najpierw upiec jeden blat a potem drugi. Nie polecam pieczenia jednego ciasta i przekrawania na pół, bo ciasto jest zbyt ciężkie i wilgotne. Ciasta piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez około 35-40 minut (pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku, wbijając np. wykałaczkę, jeżeli jest sucha to znaczy, że ciasto jest upieczone). Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Krem: żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać serek mascarpone i wymieszać aż powstanie gładki krem. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać.

Połową kremu przełożyć ciasta. Jeżeli ciasta mocno wyrosły, to dolny blat wyrównać nożem odkrawając „górkę”. Drugą połową kremu wysmarować wierzch i boki ciasta wyrównując krem szpatułką. Tort udekorować wg uznania, ja użyłam malin, czekoladowych serduszek i posiekanych migdałów. Tort schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, przechowywać również w lodówce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. PasjonateWolf

    19 lutego 2015 o 20:49

    Uhuhuhu, cudo ;) Dorodne , owocowo =) Wygląda nieco w środku jak motyw z rzeźni choć zależy pewno też od światła , tak czy siak rarytas i pięknie że przy okazji przepis =) pozdrawiam

     
  2. ~gin

    21 lutego 2015 o 17:55

    Fantastycznie wygląda :)

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×