RSS
 

Ciasteczka pszenno-żytnie z otrębami

10 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czasem przychodzi nam ochota na jakieś małe, słodkie co-nieco wtedy sięgamy po niezbyt zdrowe i bardzo kaloryczne ciastka czy batony. Zamiast tego proponuję takie ciasteczka z mąki żytniej i pszennej razowej z dodatkiem otrębów. Co prawda zawierają cukier, który zawsze można zastąpić słodzikiem, ale na pewno są zdrowsze niż batony czy inne słodycze i możemy po nie sięgnąć bez większych wyrzutów sumienia. Są idealne do popołudniowej herbatki, czy po prostu jako przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś do pogryzienia. 

 

 

Składniki:

160 g miękkiego masła, 150 g cukru, 100 g mąki żytniej typ 720, 200 g mąki pszennej graham typ 1850, 100 g otrębów pszennych, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajka i nadal ucierać do połączenia składników. Następnie dodać otręby i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać, ciasto powinno być na tyle zwarte, żeby dało się formować ciasteczka dłońmi. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kuleczki, spłaszczyć nieco dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo ciasteczka spłaszczyć widelcem, żeby powstały zgrabne talarki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Najlepiej sprawdzić po 15 minutach, bo każdy piekarnik jest inny i może się okazać że wystarczy 15 minut i ciasteczka będą upieczone i złociste. Po upieczeniu ciasteczka wyjąć i ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w puszce.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×