RSS
 

Kurczak w chrupiącej panierce

15 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Nie będę ukrywać, że zdarza mi się czasem jeść poza domem, często wybieram KFC, bo bardzo lubię tamtejsze kawałki kurczaka w aromatycznej i chrupiącej panierce, pod którą kryje się kruche i mięciutkie mięso. Najbardziej lubię te łagodne kąski, pikantne są dla mnie nieco za ostre. Kiedyś już próbowałam odtworzyć w domu takiego kurczaczka i przepis był u mnie na blogu dosyć dawno, ale tym razem przepis jest bardziej dopracowany. Przede wszystkim wykorzystałam całego kurczaka, dzięki czemu każdy może wybrać ulubiony kąsek. Ponadto kawałki kurczaka dodatkowo zapiekałam w piekarniku co spowodowało, że są smaczniejsze i bardziej chrupiące. Polecam na szybki i pyszny obiad.

Składniki:

1 kurczak, po 1 łyżeczce majeranku, pieprzu czarnego, chili, czosnku granulowanego, oregano, bazylii, 2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego, kolendry, 2 łyżeczki soli, ok. 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, olej do głębokiego smażenia

Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na części – nóżki przekroić na dwie części, ze skrzydełek odciąć końcówki i wyrzucić albo odłożyć np. na rosół, skrzydełka również podzielić na dwie części, z piersi zdjąć skórę i każdą przekroić na dwie części. Korpus z kurczaka odłożyć – można wykorzystać do zupy. Wszystkie kawałki kurczaka dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczyć ze wszystkich stron w mące z przyprawami ugniatając dłonią, aby mąka dokładnie oblepiła mięso i nie odpadała. Do drugiej miski wlać mleko. Każdy kawałek mięsa obtoczony w mące zanurzać w mleku i ponownie panierować w mące z przyprawami znowu dokładnie ugniatając. W rondlu rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Kawałki kurczaka ułożyć na kratce piekarnika podstawiając pod spód blaszkę na ściekający tłuszcz, piec ok. 15 minut.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza

    21 marca 2015 o 12:02

    Kąski kurczaka w chrupiącej panierce – gotowe do schrupania. Wyglądają mniam, mniam. :) Uwielbiam soczystego kurczaka z KFC – ja tą wersję pikantną.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×