RSS
 

Kotlety z indyka panierowane w płatkach jaglanych

24 maj
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo często do panierowania kotletów, czy to schabowych czy drobiowych wykorzystuję pokruszone płatki kukurydziane, dzięki czemu kotlety są smaczne, złociste i chrupiące. Ostatnio dzięki firmie Kłos-Pol odkryłam płatki jaglane, które podobnie jak kasza jaglana są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów m.in. żelazo, magnez, potas, mangan cynk, kwas krzemowy i witaminy z grupy B. Składniki zawarte w płatkach jaglanych pomagają odkwasić organizm, pozytywnie działają na cerę, włosy i paznokcie, działają moczopędnie i przeciwgrzybiczo. Płatki jaglane można dodawać do jogurtu, mleka czy musli, ale również świetnie nadają się właśnie do panierowania. Kotlety z taką panierką są pyszne, zdrowe i cudownie chrupiące.

Składniki:

ok. 600 g filetu z indyka, 1,5 szklanki płatków jaglanych, 2 jajka, 2 łyżki mleka, pół pęczka natki pietruszki, sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka mielona, musztarda, oliwa z oliwek do smażenia

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na ok. 2 cm kotlety. Każdy kotlet rozbić lekko tłuczkiem przez folię spożywczą, posypać z obydwóch stron solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, następnie posmarować cienko musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować dwa naczynia: do jednego wbić jajka, wlać mleko i roztrzepać, do drugiego wsypać płatki jaglane i natkę pietruszki, wymieszać. Kotlety panierować najpierw w jajku, potem w płatkach jaglanych i smażyć z obydwóch stron na złocisty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Liliana

    25 maja 2015 o 18:09

    Ten przepis wygląda bardzo zachęcająco, na pewno wypróbuję go :). Mam pytanie – czy można ewentualnie zastąpić płatki jaglane owsianymi, czy mimo wszystko lepiej użyć płatków jaglanych? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

     
    • Kasiawa

      25 maja 2015 o 19:05

      Ja osobiście nie robiłam z płatkami owsianymi, ale oczywiście można ich użyć zamiast jaglanych. Wydaje mi się jednak, że kotlety nie będą wtedy tak chrupiące. Dodatkowo przed panierowaniem trochę bym je rozdrobniła, bo są dość grube i jako panierka mogą się nie trzymać dobrze mięsa. Warto wypróbować. Pozdrawiam :-)

       
  2. ~Liliana

    26 maja 2015 o 20:24

    Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, ale jednak użyłam płatków jaglanych. Muszę przyznać, że musztarda, płatki jaglane i indyk to bardzo ciekawe połączenie, polecam :)

     
    • Kasiawa

      28 maja 2015 o 19:08

      Dziękuję i cieszę się, że smakowało :-)

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×