RSS
 

Pieczarki panierowane

28 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wbrew pozorom pieczarki mają sporo witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają m.in. potas, miedź, selen, jod, błonnik oraz witaminy A, E i witaminy z grupy B. Warto je zatem włączyć do jadłospisu. Dziś proponuję pieczarki panierowane, które są świetną i smaczną przekąską ale mogą też być propozycją na niebanalne danie obiadowe. Polecam.

 

 

Składniki:

kilka dużych pieczarek, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 150 g żółtego sera, pół pęczka natki pietruszki, olej do smażenia

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Do panierowania zostawiamy same kapelusze a ogonki odłożyć, można wykorzystać je do zupy lub do sosu. Do jednej miski wbić jajka, obficie posolić i popieprzyć, roztrzepać. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kapelusze pieczarek panierować dwukrotnie w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor najpierw od wewnętrznej strony, następnie odwrócić na drugą stronę, posypać z wierzchu startym serem i smażyć aż ser się roztopi a pieczarki będą rumiane od spodu. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz lub półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×