RSS
 

Ciasto drożdżowe z czekoladą

05 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Puszyste, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe sprawdza się w każdej sytuacji. Pyszne na śniadanie ze szklanką mleka, idealne na podwieczorek z kubkiem zbożowej kawy lub tak po prostu do popołudniowej herbatki lub szklanki cappuccino, gdy mamy ochotę na małe co-nieco. I ten cudowny zapach podczas pieczenia, który wypełnia cały dom i drażni nasze kubki smakowe, powodujący, że nie możemy się doczekać kiedy wyjmiemy ciasto z piekarnika i będziemy się mogli rozkoszować tym wspaniałym maślanym smakiem i rozpływającą się w środku czekoladą.  Nigdy nie uda mi się powstrzymać i zawsze kroję ciasto jeszcze ciepłe. Wtedy smakuje rozkosznie.

Składniki:

300 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 120 ml mleka, 1 jajko, 70 g cukru, 60 g roztopionego masła, szczypta soli, 1 tabliczka mlecznej czekolady

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, resztę cukru i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto jest dość klejące, ale podczas wyrabiania staje się coraz bardziej elastyczne. W trakcie wyrabiania do ciasta dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło i wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie. Uformować kulę i pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłym miejscu. Czas wyrastania zależy od temperatury, jeżeli jest gorąco to wystarczy ok. 45 minut, jeżeli zimniej, to trzeba poczekać trochę dłużej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na prostokąt ok. 25 x 30 cm. Czekoladę drobno posiekać i rozsypać równomiernie na cieście. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, przełożyć złączeniem do dołu do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40-45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, wstawić wyrośnięte ciasto i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć i zostawić do ostudzenia.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Weronika

    27 maja 2016 o 08:31

    Trafiłam tu przypadkiem i nie żałuję :) Świetny blog! Zapraszam również do mnie http://clavel.blog.pl/

     
    • Kasiawa

      29 maja 2016 o 20:22

      Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×