RSS
 

Roladki drobiowe w rozmarynowo-winnym sosie

13 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeżeli chodzi o dania mięsne, to jak już pewnie zauważyliście, w mojej kuchni zdecydowanie króluje drób. Ale nie ma się co dziwić, gdyż mięso drobiowe jest zdrowe, delikatne i posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż wołowina czy wieprzowina i zdecydowanie mniej tłuszczu. A do tego wszystkiego nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, dania przygotowuje się szybko a ich smak jest wyborny. Dlatego to moje ulubione mięso, zresztą cała moja rodzinka preferuje właśnie mięso drobiowe. Dziś roladki, które robi się szybko, więc można je przygotować na obiadokolację w zwykły dzień, ale również mogą być eleganckim daniem na niedzielnym, rodzinnym obiedzie. Rodzinka na pewno będzie zachwycona, gdyż roladki są bardzo smaczne, kruche i po prostu rozpływają się w ustach. Pycha !!!

Składniki na 6 sztuk:

6 filetów z kurczaka, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, ok. 150 g sera raclette, ok. 0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka wina czerwonego półsłodkiego, 150 ml śmietany 18%, 2-3 łyżki sosu barbecue, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1 plaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 nieduża cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek, mąka do obtoczenia

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem na dość duże płaty uważając, żeby się nie porozrywało, najlepiej przez folię spożywczą. Ser pokroić na 6 grubych, podłużnych plastrów, cebulę obrać i drobno posiekać. Każdy płat mięsa oprószyć z obydwóch stron solą, pieprzem i papryką i na każdym ułożyć plaster szynki i kawałek sera, zwinąć ciasno w roladę i spiąć wykałaczką.

Na głęboki talerz wsypać mąkę i obtoczyć roladki. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i obsmażyć roladki z każdej strony na dość dużym ogniu. Mięso wyjąć a na patelnię dodać trochę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć z powrotem rolady, wlać bulion, wino, sos barbecue, dodać rozmaryn i dusić do miękkości. Na koniec dodać śmietanę, rozprowadzoną z 2-3 łyżkami gorącego sosu, wymieszać i zestawić z ognia. Aby sos był bardziej gęsty, do śmietany przed wlaniem do sosu dodać 1-2 łyżeczki mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~ewa

    13 lipca 2015 o 23:40

    pyszny obiadek :)

     
  2. ~Biznesw5minut.blox.pl

    24 lipca 2015 o 12:07

    Bardzo smacznie wygląda!

    Pozdrawiam.

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×