RSS
 

Kurczak z fasolką szparagową po azjatycku

12 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo długo się nie odzywałam, ale jeżeli ktoś śledzi mój profil na fb, ten wie dlaczego. A dla tych którzy nie wiedzą spieszę z wyjaśnieniem, że powodem jest remont mieszkania i to taki bardzo generalny, w związku z czym mam ostatnio bardzo mało czasu na cokolwiek, a właściwie nie mam czasu w ogóle :-( Udało mi się jednak wygospodarować chwilkę, żeby Was ugościć nowym przepisem. Jest to oczywiście danie inspirowane kuchnią chińską, która znana jest głównie z szybkich potraw smażonych na dużym ogniu i takie właśnie jest to danie. Wystarczy chwilka (nie licząc marynowania), żeby wyczarować smaczny i aromatyczny obiad. A wracając do remontu, to niestety jeszcze trochę potrwa, potem czeka mnie przeprowadzka, więc nie wiem kiedy znowu uda mi się do Was zajrzeć z nowym przepisem, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi to czasowe milczenie.

Składniki:

2 duże lub 3 mniejsze filety z kurczaka, 300 g żółtej fasolki szparagowej, 3 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku,  1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, sól, pieprz, imbir mielony, 2 cebulki dymki, 2 łyżki słodkiego sosu chili, olej arachidowy do smażenia, ziarna sezamu

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Do mięsa dodać sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód, sok z limonki, odrobinę pieprzu i imbiru, wszystko razem wymieszać, żeby mięso się pokryło marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła, ale pozostała jędrna.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić ugotowaną fasolkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przełożyć do miski. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości, pod koniec smażenia dodać fasolkę, posiekaną dymkę i słodki sos chili, wszystko wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Przełożyć do naczynia, posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×