RSS
 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

04 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio wpisy na moim blogu pojawiają się z częstotliwością mniej więcej raz w miesiącu, nad czym bardzo ubolewam. Chciałabym napisać, że remont mieszkania jest już na ukończeniu, ale niestety tak nie jest. Jest mocno zaawansowany, ale do końca jeszcze trochę daleko. Mam taką cichutką nadzieję, że święta Bożego Narodzenia spędzimy już w nowym mieszkaniu, a jak będzie naprawdę to czas pokaże. Tymczasem spieszę do Was z przepisem na przepyszną zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą. Jest sycąca i naprawdę smakowita, z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera, który z wierzchu przyrumieniony tworzy chrupiącą skorupkę. Poza tym zapiekankę można przygotować wcześniej a przed podaniem tylko wstawić do piekarnika i zapiec. Ostatnio takie szybkie dania są u mnie na porządku dziennym. Większość składników zapiekanki wymaga krojenia i przy okazji chciałabym Wam przypomnieć o nożach Victorinox, które zachwalałam jakiś czas temu. Zrobię to ponownie, gdyż jestem nimi nieprzerwanie zachwycona. Używam ich codziennie do krojenia praktycznie wszystkiego i są nadal ostre jak brzytwy. Najlepsze noże jakie miałam. Możecie je zakupić w Ostrym-Sklepie.pl. Polecam. 

Składniki:

ok. 5-6 dużych ziemniaków, 400 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub toruńskiej), 2 cebule, 1 mała papryka czerwona, ok. 150 – 200 g żółtego sera, 200 ml śmietany 18%,  1 jajko, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki), pół pęczka zielonej cebulki, olej do smażenia, masło do wysmarowania formy

Ziemniaki opłukać i ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, żeby były lekko twardawe. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie kiełbasę pokroić w półplasterki, cebule obrać i również pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić, dodać kiełbasę i chwilę podsmażyć. Paprykę umyć, pokroić w niewielkie kawałki, zieloną cebulkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami: 1/3 ziemniaków, połowa kiełbasy z cebulą, posypać połową papryki i zielonej cebulki, kolejna warstwa ziemniaków, reszta kiełbasy, papryki i zielonej cebulki i ostatnia warstwa ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i tą mieszaniną zalać zapiekankę. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekać przez ok. 30 – 35 minut.
(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Scandale

    10 listopada 2015 o 08:20

    W zeszłym jadłem taką zapiekankę u teściowej i muszę przyznać ze pycha. Sycąca i smaczna. Polecam

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×