RSS
 

Drożdżówki z marcepanem

11 sty
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Oj, bardzo dawno mnie tu nie było. Niestety ilość prac związanych z remontem, spraw do załatwienia, poprawek po ekipie remontowej (niestety :-(  ) chyba mnie przerosła. Wciąż nie mam na nic czasu. Oprócz tego normalna praca, bo nie mam możliwości zrobienia sobie dłuższego urlopu. Ale widzę już światełko w tunelu. Jeszcze jakieś 2 tygodnie i się przeprowadzam. Jak na razie marzę o tym, żeby porządnie wypocząć. Najlepiej – wiadomo – przy książce i gorącej herbatce. Pozdrawiam Was cieplutko :-)

Składniki:

300 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 duże jajko, 40 g masła, szczypta soli

nadzienie: 200 g masy marcepanowej, 2 jajka, 80 g miękkiego masła, skórka otarta z połowy cytryny, 80 g posiekanych migdałów, 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

ponadto: 1 jajko do posmarowania, cukier puder

Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem, dodać połowę mleka lekko podgrzanego (powinno być letnie, nie gorące) i 1 czubatą łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut żeby podrosły. Masło roztopić i przestudzić, jajko roztrzepać z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać sól, roztrzepane jajko, resztę mleka, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto, można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Marcepan utrzeć z masłem, jajkiem i startą skórką cytrynową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, przez chwilę jeszcze wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 40 cm. Ciasto posmarować równomiernie masą marcepanową pozostawiając ok. 1 cm margines od brzegów, posypać skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami i zwinąć w roladę. Pociąć na plastry grubości ok. 2-3 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Drożdżówki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×