RSS
 

Schab dojrzewający

02 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Witam Was po dłuższej przerwie. W końcu mogę trochę odetchnąć i przestać myśleć o farbach, panelach, kolorach ścian, wymiarach szafek i wreszcie częściej bywam w sklepie spożywczym niż w markecie budowlanym. Jestem już po przeprowadzce, jeszcze tylko kilka formalności do załatwienia i w końcu mogę zająć się blogiem. Dziś pokażę Wam pierwszy kulinarny eksperyment, który powstał w mojej nowej kuchni, czyli schab dojrzewający. Tak naprawdę to dzieło mojego męża, który od jakiegoś czasu zaczytuje się w tematyce wyrobu domowych wędlin i coś czuję, że będzie więcej takich pyszności :-) Schab dojrzewający nie wymaga od nas dużo pracy, głównym składnikiem jest czas, bo potrzeba kilku-kilkunastu dni, żeby wędlinka była taka jak trzeba. Święta wielkanocne za pasem, więc taki schabik będzie jak znalazł. Polecam gorąco.

Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki soli kamiennej lub morskiej (niejodowanej), 1 łyżka peklosoli,

mieszanka przypraw: po 1 łyżce majeranku, papryki słodkiej mielonej, czosnku granulowanego, po 1 łyżeczce czarnego pieprzu w ziarnach, rozmarynu, ziół prowansalskich, 1/2 łyżki kolendry, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 strączki suszonej papryczki chili

ponadto potrzebne będą:

pończocha/rajstopa, podkolanówka lub gaza opatrunkowa, sznurek masarski albo szpagat

Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i okroić z wszystkich błon, ma zostać samo mięso. Następnie schab obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w cukrze i włożyć do zamykanego plastikowego lub szklanego pojemnika z kratką/siatką na dnie. Jak nie macie takiego pojemnika z kratką, to można użyć każdego innego, tylko na dno najlepiej coś podłożyć np. podstawkę pod garnek, żeby woda, która wycieknie z mięsa miała gdzie ściekać, mięso nie może leżeć w tej wodzie.  Pojemnik z mięsem zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu mięso można obrócić, żeby siatka na której leży nie odbiła się za bardzo z jednej strony.

 

Po 24 godzinach mięso wyjąć, opłukać dokładnie z cukru pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pojemnik również umyć i wytrzeć. Sól wymieszać z peklosolą i w tej mieszance obtoczyć dokładnie mięso ze wszystkich stron. Mięso ponownie umieścić w pojemniku z kratką, zamknąć i włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny, obracając w połowie czasu.

 

Po kolejnych 24 godzinach przygotować przyprawy:  kolendrę, pieprz i strączki chili zmiażdżyć najpierw dokładnie w moździerzu a następnie wymieszać z pozostałymi przyprawami. Mięso wyjąć, opłukać z soli pod zimną wodą i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Pojemnik również umyć i wytrzeć. Mięso obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w mieszance przypraw i ponownie włożyć do pojemnika. Zamknąć i umieścić w lodówce na następne 24 godziny.

Po 24 godzinach wyjąć mięso, ale nie myć tylko razem z przyprawami od razu włożyć do pończochy, rajstopy lub owinąć gazą i zamocować sznurek w ten sposób, aby całość można było powiesić. Tak przygotowany schab powiesić w suchym i przewiewnym miejscu. O mięsie zapominamy na 7-14 dni, bo przez taki okres schab musi dojrzewać. Im dłużej będzie wisiał, tym bardziej się wysuszy. Po minimum 7 dniach wędlinka jest gotowa do spożycia. Kroić w bardzo cieniutkie plasterki.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Joanna

    7 marca 2016 o 18:00

    W żadnym wypadku,ale to żadnym nie płucze sie tego schabu ani po cukrze ani po soli!!!
    Wyciera się go tylko,najlepiej kulką z ręczniczków…najpierw po cukrze a potem po soli.Myślę,że Ty go chyba jeszcze nie robiłaś….
    Po drugie on powinien leżeć na grubej warstwie soli(kg)jeden dzień a następnie na nowym kg soli z drugiej strony kolejne 24 godz.
    Sprawdz ten przepis na stronach gdzie piszą myśliwi.
    Pozdrawiam Asia

     
    • ~Kasiawa

      8 marca 2016 o 21:27

      A niby dlaczego się nie płucze ? Pierwsze słyszę. Ale może mnie oświecisz. I niestety muszę wyprowadzić Cię z błędu,bo robiłam z mężem ten schab już kilka razy, zawsze tak samo i za każdym razem jest równie smaczny. Jeżeli wolisz korzystać z przepisów myśliwych, to nikt nikomu nie zabrania. Pozdrawiam.

       
      • ~Joanna

        9 marca 2016 o 12:31

        Bo on ma się suszyć!!!
        Myje się go tylko na początku.
        wiesz po co wkładasz go do soli(pewnie nie wiesz bo bys go nie płukała tyle razy) bo sól WYCIĄGA wilgoć!
        Po to te 2 razy po 24 godziny w soli!
        On ma się suszyć a nie pleśnieć….

         
  2. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl

    7 marca 2016 o 18:30

    wow !!!
    ale ekstra przepis.
    Rewelacja.
    Biorę

    Masz rację, że to ostatni moment, żeby zrobić taki schab na Wielkanoc.
    Musi bardzo ciekawie smakować i wszystko opisałaś krok po kroku.
    Dzięki :)

    Pozdrawiam a od siebie dorzucę coś też na Wielkanoc
    http://odchudzaniejestproste.pl/teczowe-jajka-z-galaretki-prosty-przepis-na-wielkanoc/
    :)
    dzieciom się będzie podobać

     
  3. ~bułka z chlebem

    7 marca 2016 o 18:51

    Uwielbiam ten schab, spróbuj też mojego przepisu na schab długodojrzewający
    http://bulkazchlebem.pl/schab-dlugodojrzewajacy

     
  4. ~irena

    8 marca 2016 o 08:47

    robię go od pażdżiernika ale przestanę w porze letniej {muchy} ,wspaniały przysmak,dodaję czosnek siekany

     
  5. ~Kaka

    8 marca 2016 o 09:22

    Witam.
    Mam ochotę zrobic właśnie na święta ten schab.
    Wygląda znakomicie. Zastanawia mnie jedna kwestia.Czy takie wedliny są zdrowe?Bo przecież obróbka termiczna niszczy rózne takie.

     
  6. ~tss

    8 marca 2016 o 12:41

    Jak na Wielkanoc to i pasztet podrobowy polecam – http://www.stachurska.eu/?p=18451 .

     
  7. ~Zielona

    8 marca 2016 o 14:42

    Proszę o informację w jakiej temperaturze pomieszczenia suszyć. Czy raczej w około 10-15 stopni ( piwnica) czy może w temperaturze pokojowej 20-22 stopnie.

     
  8. ~Wiesław

    9 marca 2016 o 09:46

    Zmień podkład bo utrudnia czytanie, pozdrawiam.

     
    • Kasiawa

      9 marca 2016 o 16:05

      Witaj
      jakiej używasz przeglądarki ?
      Tło pod tekstem jest białe, ew. pokaż jak to u Ciebie wygląda?
      Możliwe że masz starą przeglądarkę która nieprawidłowo wyświetla stronę .
      Spróbuj zobaczyć jak wygląda blog na innym komputerze.
      Pozdrawiam

       
  9. ~Zielona

    9 marca 2016 o 10:12

    W suchym i przewiewnym miejscu rozumiem ale w jakiej temperaturze? pokojowej 20-21czy raczej w piwniczce 15-16

     
    • Kasiawa

      9 marca 2016 o 14:35

      Raczej w ciepłym ale przewiewnym miejscu. Ja suszę w kuchni przy uszczelnionym oknie gdzie jest temperatura ok. 20 stopni.

       
  10. ~maria

    12 marca 2016 o 00:10

    Witam!
    Bardzo długo trzeba czekać i pilnować, ale WARTO!!!
    Robię to już 2 lata – zachwycają się wszyscy „))

     
  11. ~Mirosław

    8 marca 2017 o 12:02

    Spróbowałem. Wyszedł znakomicie.Poleciłem kilku znajomym, którym również się sprawdził.

     
    • Kasiawa

      8 marca 2017 o 13:30

      Bardzo się cieszę i dziękuję za polecenie przepisu znajomym. Pozdrawiam :-)

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×