RSS
 

Tureckie półksiężyce

06 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Z tymi ciastkami wiąże się trochę nieprawdopodobna dla mnie historia. Piekła je często moja mama, kiedy byłam jeszcze mała. Potem o nich zapomniała, a szkoda, bo uwielbiałam te ciastka, które wtedy dla mnie – małej dziewczynki wyglądały trochę magicznie, trochę bajecznie, jak księżyc na niebie. Przypomniałam sobie o nich dużo, dużo później, chcąc upiec je dla swojej córki. Niestety przepis zaginął wraz ze starym zeszytem mamy, a żadna z nas nie pamiętała dokładnie składników i proporcji tych ciastek, nie wiedziałyśmy nawet jak się nazywały. Sam zeszyt pamiętam bardzo dobrze, był naprawdę stary, z pożółkłymi kartkami, bez okładek, w którym mama spisała atramentem wiele cennych przepisów. Niestety zaginął bezpowrotnie. Ostatnio zupełnie przypadkiem trafiłam dokładnie na te ciastka, jakby sam księżyc spadł mi z nieba. Poczęstowała nas nimi poznana niedawno pani Ola, podczas spotkania związanego ze sprzedażą mieszkania, bo jak pewnie niektórzy z Was wiedzą niedawno się przeprowadzałam. Historia w ogóle jest niesamowita, bo okazało się, że nowi właściciele pochodzą z okolic, z których wywodzą się moi rodzice, wciąż mamy tam większą część rodziny. Pani Ola była tak miła, że podzieliła się ze mną przepisem,  zresztą nie tylko na te pyszne ciasteczka, ale też inne smakołyki, które wkrótce zapewne pojawią się na blogu :-) Zachęcam do wypróbowania tych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne a ich przygotowanie niezbyt skomplikowane. Przy okazji serdecznie pozdrawiam panią Olę, pana Mirka, pana Tomka i całą rodzinkę :-) 

Składniki:

Ciasto: 15 dag margaryny, 15 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy

Lukier: 5 łyżek wrzącego mleka, 2 szklanki cukru pudru, olejek cytrynowy

Margarynę, cukier i cukier wanilinowy ucieramy dodając po 1 żółtku, aż do uzyskania puszystej masy. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Następnie do uprzednio utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao a na końcu pianę z białek. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 20-30 minut, podobnie jak biszkopt w temperaturze 170 stopni C.

Składniki lukru miksujemy. Następnie przestudzone ciasto smarujemy równomiernie lukrem najlepiej za pomocą długiego noża i od razu wycinamy szklanką półksiężyce. Musimy to zrobić zanim lukier zastygnie, bo potem może pękać. Smacznego. 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~lena

    6 marca 2016 o 15:29

    Bardzo fajne ciasteczka:)

     
  2. ~Wisia

    7 marca 2016 o 23:46

    Chciałabym je upiec, Jakie wymiary ma forma i czy z całej wysokości ciasta wycinamy ciastka. Proszę o odpowiedż.

     
    • ~Kasiawa

      8 marca 2016 o 08:03

      Ja piekę w tradycyjnej formie o wymiarach 25×36 cm. Ciasto nie wychodzi wysokie i wycina się ciastka z całej wysokości.

       
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×