RSS
 

Drobiowa rolada w bekonie z niespodzianką

19 kwi
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nigdy nie uważałam się za doskonałą kucharkę, ale wydaje mi się, że coś tam potrafię. Czasami jednak mój mąż potrafi tak mnie zaskoczyć i przygotować tak fantastyczne dania, że czuję się w kuchni jak jakiś nieudacznik. Tak było właśnie w niedzielę, kiedy podał na obiad przepyszne i elegancko wyglądające danie, które tak naprawdę sam wymyślił i zrobił. Przyznam szczerze – kopara opada… Smaczne, mięciutkie mięsko drobiowe zawinięte w aromatyczny bekon a w środku ser, frytki i papryka. wszystko razem cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do tego zielone szparagi w sosie beszamelowym… mmmm pycha.

Składniki:

kilka długich plastrów bekonu (może być też szynka szwarcwaldzka), 3 piersi z kurczaka, ok. 150 g tartego sera mozzarella, ok. 200 g mrożonych frytek, pół papryki czerwonej, sól, pieprz, mielona słodka papryka, przyprawa do kurczaka, pół pęczka koperku

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś nacinamy wzdłuż nie przecinając do końca i rozbijamy lekko tłuczkiem, tak aby powstały długie płaty mięsa, oprószamy z obydwóch stron solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Czerwoną paprykę kroimy w paski, koperek drobno siekamy.

Przygotowujemy foremkę keksową, dno i boki wykładamy w poprzek plastrami bekonu, tak aby lekko na siebie nachodziły i aby plastry wystawały z formy (na końcu cała potrawa powinna być owinięta bekonem). Następnie wykładamy plastry mięsa również w poprzek formy i do środka nakładamy najpierw połowę startego sera, potem wzdłuż układamy frytki, posypujemy resztą sera i na końcu układamy paski papryki i posypujemy posiekanym koperkiem. Całość „zamykamy” nadmiarem mięsa i zawijamy zwisającymi z formy plastrami bekonu.

Formę z roladą wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec pieczenia możemy wyjąć formę z piekarnika, zlać powstały tłuszcz, przełożyć roladę na płaską formę i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby przyrumienić drugą stronę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5-10 minut i kroimy w dosyć grube plastry. Najlepiej podajemy z sosem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Kasiawa

 
 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Magda.Ka

    19 kwietnia 2016 o 20:11

    Wygląda smacznie i jakie łatwe w zrobieniu! Dziękuje za pomysł i zapraszam do siebie :) http://www.okularnice.blog.pl

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×