RSS
 

Kinder Country – ciasto bez pieczenia

29 maj
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Znowu długo mnie nie było, ale nie znaczy to, że zapomniałam o Was i o blogu. Wręcz przeciwnie, cały czas o nim myślę i mam w zanadrzu kilka przepisów, tylko czasu tak mało :-( Obiecałam sobie, że po remoncie poświęcę więcej czasu na blogowanie, ale cóż – ja zawsze znajdę sobie coś do roboty. Obecnie jestem pochłonięta czymś zupełnie nie związanym z kuchnią i blogiem, ale na razie nie będę o tym pisać… Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowo pysznego – ciasto bez pieczenia, które jest inspirowane popularnymi batonikami Kinder Country. Ja je uwielbiam, więc dla mnie to ciasto to strzał w dziesiątkę. Niestety jest mega kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić, prawda ? Ciasto wygląda na skomplikowane, ale wbrew pozorom robi się je błyskawicznie. Przepis krąży od jakiegoś czasu po internecie, ale nie wiem czy bym się wcześniej skusiła, gdyby nie koleżanka z pracy, która przyniosła mi przepis i zapewniła, że ciasto jest obłędnie pyszne. Rzeczywiście tak jest, dlatego gorąco polecam. 

Składniki:

400 ml śmietanki min. 30%, 250 g serka mascarpone, ok. 200 g herbatników typu petit beurre, 2 czekolady białe, 2 czekolady mleczne, 4 szklanki płatków Nestle Kangus

Czekolady połamać w kostkę, włożyć do misek szklanych lub metalowych (białe do jednej miski, mleczne do drugiej) i rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając miskę nad garnkiem z gotującą wodą. Odstawić do ostudzenia. Trzeba uważać na białą czekoladę, bo ma tendencję do rozwarstwiania, najlepiej po umieszczeniu nad gotującą wodą nie mieszać jej tylko zostawić aż sama prawie całkiem się rozpuści, dopiero na końcu przemieszać delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

Połowę śmietany tj. 200 ml ubić na sztywno, dodać cały serek mascarpone, zmiksować na małych obrotach. Następnie powoli wlać białą ostudzoną czekoladę i wymieszać. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, bo po dodaniu czekolady śmietana może się zwarzyć. Na koniec dodać 3 szklanki płatków i wymieszać łyżką.

Drugą połowę śmietany ubić na sztywno. Ubitą śmietanę przełożyć do ostudzonej mlecznej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Formę lub tortownicę o średnicy ok. 21-23 cm (ja użyłam formy kwadratowej 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ciasno herbatniki jeden koło drugiego, nałożyć białą masę i wyrównać powierzchnię, następnie ułożyć znowu warstwę herbatników i wyłożyć ciemną masę, wyrównać wierzch i posypać pozostałymi płatkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Asa_6niebo

    29 maja 2016 o 19:21

    też mam zakusy na to ciacho, może się w końcu zdecyduję…ta kaloryczność mnie odstrasza, ale skoro jest tak pyszne, jak piszesz…

     
    • ~Kasiawa

      29 maja 2016 o 20:26

      Kalorii rzeczywiście ma dużo, ale jest grzechu warte :-) W końcu nie jada się takich ciast codziennie, więc można sobie czasami pozwolić. Polecam.

       
  2. ~Kasia

    30 maja 2016 o 09:41

    Wyglada naprawdę spektakularnie!
    Muszę sprawdzić, czy mam gdzie kupić pszeniczne płatki śniadaniowe…
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji ‚Dla mamy’ na Mikserze.
    Kasia
    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

     
  3. Gosia

    8 lipca 2016 o 09:10

    Te płatki można z powodzeniem zastąpić zamiennikami czyli płatkami z Dyskontu lub takimi na wagę „pszenica w miodzie”. Ciasto, a raczej baton jest mega pyszny, też go robię dzieciom. Można dawać do szkoły jako przekąskę zamiast kupnych batonów

     
  4. ~Aga

    2 listopada 2016 o 22:35

    Ciasto wygląda cudnie. Nie mogę się doczekać, aż sama go spróbuję. ;)

     
  5. ~Karolina

    16 listopada 2016 o 11:19

    Czy te herbatniki to zamiast w całości można na przykład pokruszyc i wymieszać z masłem(coś jak kruche ciasto) schłodzić i przekładać kremem? Czy lepiej zostawić te ciastka w całości? Zastanawiam się czy one się trochę „nasacza” od kremu,czy nie będą trochę za twarde.Pozdrawiam

     
    • ~Kasiawa

      16 listopada 2016 o 16:58

      Nie próbowałam robić z pokruszonych herbatników, ale mogę zapewnić, że ciastka pod wpływem kremu staną się wystarczająco miękkie i wilgotne.

       
  6. ~Magda

    24 stycznia 2017 o 18:43

    Pysznosci! Warte grzechu, proste, szybkie i naprawde dobre :-) Polecam!

     
  7. ~Weronika

    18 marca 2017 o 10:37

    Czy można zrobić kruche ciasto na spód?

     
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×