RSS
 

Kurczak w cieście kokosowym

26 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W „naszych” orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokosowym, którego osobiście bardzo lubię. Wyglądają jak małe pączki, smakują wybornie, są chrupiące i aromatyczne. Kokosowy posmak nadaje im słodyczy i delikatności. Postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w warunkach domowych i chyba mi się udało, bo wszystkim smakowało i można było na chwilę przenieść się w wyobraźni do ciasnych, klimatycznych chińskich knajpek, w których unoszą się orientalne zapachy i egzotyczne aromaty. Zapraszam do wypróbowania. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, odrobina czosnku granulowanego, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, szczypta chili, szczypta anyżu, olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju z orzechów arachidowych, ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta pieprzu

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso oprószamy przyprawami: solą, mieloną papryką, chili, czosnkiem granulowanym, imbirem i anyżem, dokładnie mieszamy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy do połączenia składników, żeby nie było grudek. Ciasto ma być dość gęste (gęstsze niż na naleśniki). Jeżeli będzie zbyt rzadkie to trzeba dodać trochę mąki, a jeśli za gęste to dolewamy trochę mleka.

W wysokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Do miski wsypujemy ok. 0,5 szklanki mąki, każdy kawałek mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w cieście, aby dokładnie się oblepiło i za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy kilka minut na niezbyt gorącym oleju do zrumienienia, obracając kulki w trakcie smażenia na drugą stronę. Jak mięsko nabierze złotego koloru wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem i surówką i ewentualnie z sosem słodko kwaśnym.

The following two tabs change content below.

Kasiawa

Ostatnie wpisy Kasiawa (zobacz wszystkie)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×